Vychutnejte si porci Vietnamu přímo u vás doma. Poradíme, jak na oblíbenou specialitu bún chả

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
Bun cha

Zdroj: Shutterstock

Pokud zavítáte do vietnamského města v Praze-Libuši, které všichni znají jako SAPA nebo Malá Hanoj, nezapomeňte si v tomto velkoobchodním vietnamském centru zajít do jedné z restaurací a ochutnat tam jídlo zvané bún chả.

V České republice je to velice oblíbená vietnamská specialita, kterou musí bezpodmínečně ochutnat každý, kdo má v oblibě asijskou kuchyni.

Do SAPY nebo domů

Pokud se vám nechce cestovat až do SAPY, ačkoliv už jen pouhá návštěva tohoto místa vám přinese zajímavý kulturní zážitek, můžete si tuto asijskou dobrotu připravit u vás doma. Poradíme vám, jak na to.

Bún chả je křupavý grilovaný bůček s čerstvými bylinkami a rýžovými nudlemi. Není to úplně recept o třech ingrediencích, ale garantujeme vám, že výsledek bude stát za to.

Co budeme potřebovat

Na přípravu 4 porcí budeme potřebovat 500 gramů bůčku, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 1 stvol citronové trávy, 1 lžičku soli, 2 lžičky koření pěti vůní, půl citronu, 1 lžíci karamelizovaného kokosu, 1 lžičku hnědého cukru, olivový olej, sezamové semínko, 300 gramů rýžových nudlí, čerstvý koriandr, jarní cibulku, perilu křovitou a přibližně jednu čtvrtinu hlávky ledového salátu.

Na zálivku si připravíme 2 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce třtinového cukru, chilli a 2 stroužky česneku.

Pokud máte všechny ingredience připravené, pusťte se do přípravy v pěti krocích.

Pět jednoduchých kroků

Nejprve zalijte nudle studenou vodou a připravte si zálivku. Tu získáte tak, že smícháte všechny ingredience s 4 lžícemi vody.

Nyní si připravte marinádu. Cibuli a citronovou trávu nasekejte najemno, česnek prolisujte a vše smíchejte se solí, kořením pěti vůní, citronovou šťávou, karamelizovaným kokosem (dá se nahradit troškou karamelu nebo ho lze úplně vynechat) a trochou oleje.

Z masa odstraňte kůži a nakrájejte ho na co nejmenší plátky. Půjde vám to lépe, když maso předtím dáte na chvíli do mrazáku.

Plátky masa smíchejte s marinádou, rozložte ho na plech vyložený alobalem a pečte pod grilem nebo při teplotě 220 stupňů Celsia asi 20 minut, až budou plátky křupavé a zlatavé. Posypejte jej sezamovými semínky.

Namočené nudle uvařte v osolené vodě s trochou oleje doměkka. Maso jezte s uvařenými nudlemi, nasekaným salátem a bylinkami a vše máčejte do zálivky.

Autor: Klára Kovalčíková

Související články