Cuketa je zelenina pocházející z jižní Ameriky, která se řadí ke druhu tykve obecné. Pěstování této jednoleté plodiny se v posledních letech prosadilo i u nás. Představíme vám proto několik zdravých receptů s cuketou, které si zamilujete.
Cuketa má nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje velký podíl vody a je vhodným produktem při vaření dietních pokrmů. Navíc má bohatou skladbu minerálních látek.
Cuketa obsahuje především draslík, který dokáže z těla odstranit nadbytečnou vodu a soli. Konzumace této zeleniny má pozitivní vliv na trávení, na správnou funkci jater, ledvin a srdce. Navíc cuketa obsahuje látky s protirakovinnými účinky.
Zapékaná cuketa s masem a sýrem
Tento recept je ideální, pokud jste milovníkem masa, ale zároveň potřebujete doplnit svůj jídelníček o nějakou tu zeleninu. Připravte doma svému manželovi plněnou cuketu a on ani nepozná, co vlastně jí.
Cuketu oloupejte, rozpulte a vydlabejte. Na pánvi osmažte mleté kuřecí maso, přidejte česnek a koření dle chuti. Směsí pak vyplňte vydlabané poloviny cuket. Vše posypte strouhaným sýrem a vložte do trouby na 35 minut.
Cuketa na grilu
Milujete grilování, ale už jste přesycení masem? Nebo patříte mezi vegetariány a hledáte náhražku, kterou byste si mohli u venkovního posezení opéct i vy? Cuketa je dokonalým kandidátem.
Společně s paprikou, rajčaty a cibulí ji nakrájejte na kolečka nebo nudličky a ogrilujte. Ideální je přidat koření na zeleninu, drcený česnek a sůl. Ke směsi pak přikusujte opečený chléb. Uvidíte, že si pochutnáte stejně jako na grilovaném steaku.
Obalovaná cuketa
I milovníci smažených jídel si mohou přijít na své. Není to totiž jen maso, sýr nebo květák, co se dá obalit v mouce, vajíčku a strouhance a osmažit. I cuketa je osmažená skvělá, když víte, jak na to.
Nakrájejte cuketu na kolečka, obalte ji v klasickém trojobalu. Pak ji osmažte dozlatova a podávejte s brambory nebo kaší. Jídlo můžete dochutit tatarkou. Cuketu v trojobalu lze také připravit i na grilu, kde se vyhnete zbytečnému množství oleje.
Cuketové chipsy
Na tento jednoduchý recept budete potřebovat pouze cuketu, koření dle chuti a olej. Cuketu si nakrájíte na jemné plátky. Ideálně na kráječi, pokud jej máte.
Kolečka pak dejte do misky, přidejte své oblíbené koření a trochu olivového oleje. Pod alobalem nechte takto naloženou zeleninu 24 hodin uležet. Pak smažte chipsy na oleji, nebo je pomocí horkovzdušné fritézy udělejte zdravě. Výsledek vás překvapí.
Cuketový moučník
Moučník z cukety je ideální lehký dezert, kterým oslníte své známé a zároveň uděláte něco pro své tělo. Zaženete totiž chuť na sladké něčím, co je ve skutečnost zdravé a na přípravu velmi snadné.
Čtěte také:
Co se stane, když budete denně jíst borůvky
Připravte si těsto z mouky, cukru, vody a vajíček, do něho nastrouhejte trochu mrkve, jablek a cukety. Přimíchejte do směsi trochu kokosového oleje a celou směs pečte na 190 stupňů zhruba 50 minut.
S těmito jednoduchými recepty oslníte svou rodinu i své blízké. Cuketa snadno nahradí maso i přílohu. Dá se udělat nasladko, naslano, použít do salátů i do smoothie. Doporučujeme ji proto zařadit to vašeho běžného jídelníčku.
Autor: Shani Maiová