Jak na jednoduché domácí chipsy? Tenhle recept zvládne opravdu každý

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
domaci chipsy

Zdroj: Shutterstock

Brambůrky jsou skvělou a oblíbenou pochoutkou, kterou servírujeme hostům na oslavách nebo křoupeme večer u televize. Každý má ty svoje oblíbené, nějakou příchuť, na kterou nedá dopustit a po které vždy v obchodě sáhne jako úplně první.

Co ale dělat v případě, kdy dostanete chuť na brambůrky, ale žádné doma nenajdete? Do obchodu se vám nebude chtít běžet kvůli jednomu balíčku chipsů, ale ochudit se dobrovolně o ten chuťový zážitek? To taky úplně nechcete. Naštěstí jeden tip máme: domácí chipsy!

Hříšné mlsání

Většina z nás brambůrky miluje, ale najdou se i tací, kteří o nich tvrdí, že jsou nezdravé. Nazývají je hříšným mlsáním a nabádají k tomu, abychom se kupovaným brambůrkám z obchodu raději vyhýbali.

Máte-li občas nutkání vzdát se téhle dobroty, nemusíte. Zkuste si brambůrky připravit doma – budou stejně tak dobré a křupavé, ale o kousek zdravější.

Určitě vám uděláme radost, když vám prozradíme, že připravit si domácí chipsy vlastně není tak složité, jak si možná myslíte.

Jak si doma připravit domácí chipsy?

Chcete si doma připravit křupavé brambůrky přesně tak, jak je máte nejraději? Pak uvítáte recept, který vám prozradíme v následujících řádcích.

Nejdříve brambory omyjte (z čerstvých brambor není potřeba loupat slupku) a poté je nakrájejte na tenké plátky. Ty ponořte do misky s ledovou vodou – díky ní se z brambor vyplaví přebytečný škrob.

Poté plátky brambor vyndejte a rozložte je na plech nebo tác vyložený suchými papírovými utěrkami. Do nich se vsákne veškerá vlhkost.

Na talíř, který můžete vložit do mikrovlnné trouby, dejte kousek pečicího papíru. Na něj naskládejte již vysušené plátky brambor.

Následně každý plátek lehce potřete olejem (pokud máte lahvičku s rozprašovačem, která se dá pořídit v obchodě, můžete plátky brambor jemně postříkat), doporučujeme použít olivový olej, ale kdo nemá, vystačí si se slunečnicovým nebo řepkovým olejem.

Nyní přichází řada na dochucení. Každý máme rádi brambůrky jinak – někdo klasicky jen slané, jiný třeba s příchutí papriky nebo nádechem česneku. V tomto okamžiku si můžete brambůrky ochutit přesně tak, jak to máte nejraději. Posypte je solí nebo kořením dle libosti.

A šup s nimi do mikrovlnné trouby. Tam je nechte po dobu několika minut, během tohoto procesu je můžete jednou otočit. Vydržte až do okamžiku, kdy budou brambůrky krásně zlatavé a křupavé.

Dobrou chuť!

Autor: Karolína Nezbedová

Související články