Co se stane, když budete jíst denně jahody

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení
Co se stane kdyz budete jist jahody

Zdroj: Shutterstock

Pomalu se blíží jahodová sezóna a v obchodech nebo na tržištích se budou objevovat hromady košíčků plných těchto vynikajících letních pochoutek. Je ale jejich konzumace přínosná?

Voňavá a chutná laskomina plná antioxidantů a vitamínu C, to jsou jahody. Jejich pojídání je tím správným způsobem, jak zvýšit svůj denní příjem vitamínu C a antioxidantů, aniž byste museli užívat doplňky stravy.

Bohatý zdroj vitamínů

Mimo jiné jsou bohaté také na vlákninu, mangan, folát, draslík, železo, hořčík, selen, vitamíny K, B6 a E.

Draslík a hořčík napomáhají k dobrému stavu artérií a cév, což má za následek jejich lepší průchodnost a tím také snížení hypertenze nebo tuhosti cév.

To potvrdila také studie zveřejněná v Mezinárodním žurnálu molekulárních věd, která ukázala, že konzumace jahod má pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví.

Lepší trávení i funkce mozku

Vitamín C snižuje oxidaci lipoproteinů s nízkou hustotou, které bývají často označovány jako tzv. „špatný“ cholesterol.
Poděkuje vám také trávicí systém. Uvádí se, že jedna porce jahod obsahuje až tři gramy rozpustné vlákniny, která je nezbytná pro správné trávení a pomáhá tělu vstřebávat živiny.

Ačkoliv jahody obsahují velké množství cukru, jsou zařazeny mezi nízkoglykemické potraviny, jelikož nezvýší hladinu cukru hned. Můžou si je tedy dopřát i diabetici.

Sladké tak akorát

Pravidelná konzumace jahod a borůvek podle studií zveřejněných v časopisech Antioxidant a Nutrients napomáhá udržet zdravou hladinu cukru v krvi.

Dalším velkým plusem je vliv na správnou funkci mozku. Studie publikovaná v Annals of Neurology analyzovala údaje více než sto dvaceti tisíc žen. Vědci zjistili, že vysoký příjem jahod a borůvek byl spojen s lepší pamětí.

Jahody jsou zkrátka ovoce, které nejen chutná, ale také je velmi prospěšné pro naše zdraví.

Zdroj: Thelist.com
Autor: Karolína Ondrušková

Související články