Speciality z různých koutů Česka. Kam vyrazit pro ty nejzajímavější pokrmy, které jste dosud neznali

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
Polevka v chlebu

Zdroj: Shutterstock

Ačkoliv je Česká republika malý stát, jeho rozmanitost spojená s jídlem je velká. V dnešním článku se společně podíváme na to, jaká jídla jsou tradiční po různé kraje. Budete překvapeni, jaké dobroty u nás můžete ochutnat!

Za dobrými potravinami nemusíte cestovat daleko. U nás v Česku toho máte na výběr mnoho a často si můžete na talíři dopřát velké poklady. A při letním cestování po republice toho můžete vyzkoušet doopravdy dost.

Za dobrým jídlem je třeba dojet

Takové Žatecko je velice známé díky kvalitnímu chmelu. Z bohaté úrody se pak vyrábí neméně kvalitní pivo, které si každý pochvaluje. Na severu si můžete pochutnat na chlebové polévce nebo česnečce. Specialitou regionu jsou houbové karbanátky.

Máte rádi jižní Čechy? Pak máte s největší pravděpodobností rádi i ryby. Symbolem jižních Čech je kapr a mléko. Samotné Třeboňsko je kapry vyhlášené a stejně tak i svými mléčnými produkty. Regionální specialitou je kočičí svatba, což je směs vařeného hrachu a ječných krupek s osmaženou cibulkou a česnekem.

V Českém ráji je to pro jedlíky doopravdy ráj. Kromě proslulého pardubického perníku si zde můžete pochutnat na specialitě, kterou je hrachová kaše s uzeným masem či uzené nasladko neboli švestouka.

Západní Čechy? Pak vás nejpravděpodobněji napadne Plzeň a s ní i skvělé pivo, které je oblíbené nejen u nás, ale i v zahraničí. Dále je zde oblíbený karlovarský knedlík, kynutý bramborák neboli báč, který se může podávat i se sladkou švestkovou omáčkou. A co třeba takový pivní štrúdl, slyšeli jste o něm? I ten se řadí mezí západočeské speciality.

Udělejte si výlet za místními specialitami

Na Vysočině se každoročně konají slavnosti brambor a za zdejší specialitu se považuje tradiční bramborák. Lidé si také pochutnají na mrkvancích, což jsou buchtičky z kynutého těsta plněné ochucenou mrkvovou náplní.

Olomoucké tvarůžky. Jejich původ zná snad každý. Pokud ne, tak tento pokrm reprezentuje Hanou a z tvarůžků si můžete připravit hanáckou syrnicu. Další specialitou je moravský vrabec se špenátem nebo kulajda.

A milovníci vína ví, kam se jezdí pro to nejlepší víno. No přece na jižní Moravu! Vinaři zde dělají svou práci opravdu poctivě a mezi místní speciality patří například králík na moravském víně podávaný s chlupatým knedlíkem.

Léto je v plném proudu. Na nic tedy nečekejte a vyrazte objevovat krásy České republiky.

Autor: Pavel Světlý

 

Související články