Chcete-li zhubnout, sáhněte po čokoládě. Nebudete věřit, čím vším našemu tělu prospívá

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
Horka cokolada

Zdroj: Shutterstock

„Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, ty rostou na stromě. Strom je zelený. Výsledek? Čokoláda je salát.“ Tak takhle to sice úplně nefunguje, ale je pravda, že čokoláda do našeho jídelníčku patří, protože její konzumace přináší mnoho benefitů. Takže pokud chcete být zdraví a štíhlí, dejte si třetinu tabulky hořké čokolády každý den.

Kvalitní hořká čokoláda obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že se právem zapisuje na seznam superpotravin. Jako u všeho však platí, že všeho s mírou.

Neznamená to tedy, že když se dennodenně budete cpát kilogramy čokolády, budete v pohodě. Nic se nemá přehánět a všeho moc škodí.

Která čokoláda je ta správná?

Čokoláda se vyrábí z kakaa, cukru a případně mléka. Zdraví prospěšné je však pouze kakao. Z toho tedy vyplývá, že čím víc kakaa čokoláda obsahuje, tím je zdravější. Myslete tedy na to, že pokud chcete čokoládu mlsat zdravě, měla by obsahovat minimálně 70 % kakaa.

Stejně tak záleží i na kvalitě čokolády. Vliv má i to, jakým způsobem byla čokoláda vyrobena. Čím kvalitnější výroba čokolády je, tím více cenných látek se v ní uchová.

A kvalita má také vliv na výslednou chuť čokolády. Pokud budete jíst sice hořkou, ale nekvalitní čokoládu, nebude vám chutnat, a tak raději sáhnete po chutnější, zato nezdravější čokoládě s větším obsahem cukru. A výsledný pozitivní efekt bude ten tam.

A v čem všem tahle dobrůtka našemu zdraví prospívá?

Pomáhá bojovat proti stárnutí

Kakao je bohaté na antioxidanty, a to dokonce víc než borůvky nebo brusinky. Antioxidanty jsou látky, které neutralizují škodlivé volné radikály. Pokud je volných radikálů v našem těle hodně, výrazně to urychluje stárnutí organismu. Čokoláda, čistý vzduch a zdravá strava jsou nejdelšími pomocníky proti stárnutí kůže.

Obsahuje hodně vlákniny

Klasická tabulka hořké čokolády obsahuje až 11 gramů vlákniny. Jen pro porovnání, stejné množství celozrnného chleba obsahuje 7 gramů vlákniny. Vláknina nejen že zlepšuje trávení, pomáhá také v prevenci cukrovky a některých typů rakoviny. Navíc nás potraviny s vysokým obsahem vlákniny dříve zasytí, takže jich sníme méně.

Snižuje krevní tlak

Pokud máte vysoký krevní tlak, čtvereček vysokoprocentní čokolády denně by pro vás měl být povinností. Snižuje krevní tlak, zlepšuje prokrvení celkově a přispívá k prevenci kardiovaskulárních chorob.

Pomáhá na snížení váhy

A to hned dvojím způsobem. Tloustnutí má na svědomí především cukr. Takže pokud nahradíme jiné sladkosti čokoládou s minimálním obsahem cukru, uspokojíme chuť na sladké mnohem lepším způsobem. Druhým způsobem nám pomáhá přímo aktivně k hubnutí.

Americký dietolog a neurobiolog Doktor Will Clower Ph. D. doporučuje sníst malý kousek čokolády půl hodiny před každým jídlem. Kakaové máslo podle něj zpomalí trávení a zmírní vzestup inzulínu a spustí se signály smyslového zasycení.

Zlepšuje náladu

To, že čokoláda zlepšuje náladu, ví každé malé dítě. Snižuje stres. Když jíme čokoládu, jsme objektivně šťastní.
Konzumace čokolády uvolňuje v našem mozku dopamin, hormon lásky a štěstí. Stejná reakce nastává při dovršení orgasmu.

Zdroj: Healthline.com

Autor: Klára Kovalčíková

Související články