Pojedete do Chorvatska? Tyto dobroty si tam nesmíte nechat ujít

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
Chorvatske jidlo

Zdroj: Shutterstock

Pobřeží Jadranu, a zejména to v Chorvatsku je jednou z nejčastějších dovolenkových destinací mnoha Čechů. Dobrá dostupnost, teplé počasí, krásná příroda, průzračné moře a výborná kuchyně, to jsou největší klady této země. Která jídla si rozhodně při dovolené na Jadranu nesmíte nechat ujít?

Chorvatská kuchyně se řadí mezi ty balkánské, pro které je typické hlavně maso, ryby, mořské plody a různé druhy koření. Vnitrozemí je hodně ovlivněno tureckou a maďarskou kuchyní, zatímco přímořská letoviska se inspirovala v Itálii.

Plody moře a mletá masa jako základ

Blízkost moře zaručuje, že jakékoliv ryby a mořské plody jsou čerstvé, a proto byste si je právě během dovolené v Chorvatsku rozhodně měli dopřát.

Pokud se ocitnete v oblasti zvané Dalmácie, vyzkoušejte dalmatský brodet, který by se dal popsat jako guláš z mořských plodů doplněný o kukuřičnou polentu.

Na jídelním lístku většiny restaurací v Chorvatsku najdete takzvané černé rizoto. Podává se s mořskými plody a svou tmavou barvu získává především z inkoustu ze sépie.

Chorvaté jsou také přeborníci co se týče přípravy mletého masa. Ze směsi hovězího, vepřového a jehněčího masa doplněného o koření a cibuli připravují ve formě šišek pochoutku zvanou čevabčiči anebo grilovanou placku pljeskavica.

Ovčí sýry a pršut jako předkrm

Obě tyto speciality jsou na talíři vždy doplněny ajvarem, což je další z typických chorvatských specialit. Jedná se o uvařenou a rozmixovanou směs paprik, rajčat a lilku. Je to také dobrý tip na suvenýr, který si můžete dovézt domů.

Typickým předkrmem je v chorvatských restauracích pršut. Tato syrová vepřová šunka se nejprve suší na vzduchu a poté udí. Doplněna může být na talíři o ovčí sýr typický zejména pro ostrov Pag. Tajemství jeho lahodné chuti tkví v bylinkách, které ovce spásají.

Poloostrov Istrie má také svůj typický pokrm, ačkoliv pro Čechy není ničím příliš novým. Ombolo je totiž plátek vepřového masa se zelím, což se běžně jí i u nás.

Každá oblast má svou specialitu

Mezi přílohami k masu jednoznačně vede blitva s krumpirom neboli brambory s mangoldem na oleji a česneku. A že nevíte, co je mangold? Jedná se o zeleninu podobnou špenátu.

V okolí hlavního města Záhřebu je hlavní specialitou štrukli. Jedná se o listové těsto, které je plněné tvarohem a zapečené se smetanou a vajíčkem, podávané jak na slano, tak na sladko.

Skvěle připravené a dochucené jehněčí maso na rožni můžete ochutnat také v menších motorestech během cesty do své destinace.

Všechny tyto speciality budete mít možnost spláchnout poctivou pálenkou nebo chorvatským pivem. Pestrost zkrátka téhle kuchyni rozhodně nechybí.

Autor: Karolína Ondrušková

Související články