Jedlá soda a kypřicí prášek jsou dvě přísady, které běžně máme ve své kuchyni, i když je nepoužíváme každý den. Někteří lidé mezi nimi ani nedokážou určit rozdíl a v receptech je často zaměňují. Ne vždy je to problém, ovšem může se stát, že právě kvůli této záměně vám vyjde při pečení jiný výsledek, než jste očekávali.
Mnoho článků na internetu pojednává o tom. Zda je lepší soda, nebo kypřicí prášek. Jenže problém je v tom, že se nedá určit, co je lepší. Každá ze surovin má za určitých podmínek své výhody.
Jedlá soda je mimo jiné skvělým pomocníkem v domácnosti
Jedlá soda není jen pomocník v kuchyni. Má sice skvělé účinky na naše tělo, pomáhá s odkyselením, a tím pádem bojuje proti nemocem s ním spojenými, kterými jsou rakovina, osteoporóza nebo problémy s játry a žlučníkem, mimo jiné je ale i pomocníkem při úklidu.
Jedlá soda vás dokáže zbavit roztočů a dalších mikroorganismů v oblečení, polštářích a matracích, používá se do leštěnek na okna i čisticích prostředků na textil. Všestranný produkt rozhodně nesmí ve vašem domově chybět.
Kypřicí prášek zvyšuje objem těsta
Kypřicí prášek, kterému se někdy také říká prášek do pečiva, je suché kypřidlo, které se používá pro zvýšení objemu těsta. Obvykle nahrazuje droždí v případě, že člověk nemá rád typickou chuť kvasinek.
Málokdo ví, že kypřicí prášek jako takový vlastně jedlou sodu obsahuje. Jde o její spojení s kyselými látkami, snadno se tak dá nahradit právě jedlou sodou a například octem či citronem.
Přestože jedna látka bez druhé téměř jako kdyby neexistovaly, je mezi nimi zásadní rozdíl, který může mít radikální vliv na výsledek vašeho kulinářského umění. My vám teď prozradíme, jaký rozdíl to je.
Všechno je to o kyselosti
Jedlá soda se používá především v receptech, které samy o sobě již obsahují nějakou tu kyselou přísadu. Tedy například do dortů dělaných z podmáslí nebo buchet z těsta, které obsahuje citrusové šťávy.
Jak je již zmíněno, právě jedlá soda totiž dokáže pokrm odkyselit, což změní jeho chuť a zároveň pomůže tělu se s kyselými látkami lépe vyrovnat. Prášek do pečiva už je kyselý sám o sobě.
Pokud bychom kypřicí prášek přidali do receptu, který už je kyselý kvůli jiné přísadě, jeho kyselost bychom pouze podpořili. Proto se doporučuje ho používat spíše do jednoduchých receptů, jako jsou například muffiny, koláče, vdolečky nebo piškoty a dortové korpusy.
Mnoho lidí mylně považuje produkty za velmi podobné a často je zaměňuje. V případě, že zaměníte prášek do pečiva za jedlou sodu, příliš se toho nestane. V opačném případě ale může výsledek vaše chuťové pohárky pěkně zaskočit.
Překyselení žaludku navíc může být nejen nepříjemné a může vést k pálení žáhy, ale také jde často o příčinu závažných onemocnění, se kterými naopak jedlá soda pomáhá. Dejte si proto odteď v kuchyni pozor, zda používáte suroviny správně.
Autor: Shani Maiová