Jde to i bez oleje. Zkuste hranolky nebo smažený sýr z horkovzdušné fritézy

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
Horkovzdusna friteza

Zdroj: Shutterstock

Každý z nás má občas chuť na něco nezdravého. K oslavě narozenin patří často hranolky a smažený řízek. Ti, kteří neocení maso, milují zase smažený sýr. Jak ale zařídit, aby i tahle skvělá jídla byla zdravá a abychom si je mohli dopřát bez výčitek?

Odpovědí je horkovzdušná fritéza. Novinka, která se na českém trhu objevila teprve před pár lety, je skvělým pomocníkem, který by neměl chybět v žádné kuchyni. Fritovací hrnec pro vás totiž dokáže připravit smažená jídla bez jediné kapky oleje.

Ve fritéze rotuje horký vzduch, který připraví vámi vybraný pokrm stejně tak, jako kdybyste ho hodili do klasického fritovacího hrnce s olejem. Rozdíl je ale v tom, že jídlo je mnohem zdravější, křupavější a chutnější.

Americké brambory, hranolky i krokety

Pokud máte rádi zapékané brambory, ale nechce se vám příliš dlouho čekat, jednoduše je nakrájejte na poloviny nebo čtvrtinky a vložte je do fritovacího hrnce. Ten pak zapněte na 170 stupňů a za dvacet minut máte hotovo.

Stejným způsobem připravíte i hranolky, které byste jinak dělali v oleji. Fritéza zvládne během deseti minut připravit také chuťově dokonalé krokety.

Obalovaná jídla nejsou problém

Fritéza je skvělým způsobem, jak si dopřát vaše oblíbené obalované jídlo ve zdravém stylu. Ať už máte v trojobalu hermelín, olomoucké syrečky, květák, nebo třeba cuketu, pokud je hodíte do oleje, ze zdravého jídla uděláte nezdravé.

Díky horkému vzduchu se ale pokrm udělá dokonale a vy si ho pak budete moci dopřát bez výčitek. Takže až vám zase někdo řekne, že jíte moc smaženého, ukažte mu, že to jde i zdravě.

Slouží místo mikrovlnky

Existuje celá řada vědeckých článků, které dokazují, že jídla ohřívaná v mikrovlnce ztrácí na hodnotě. Myslíte si, že někdy to jinak nejde? Přesvědčíme vás, že jste na omylu.

Ať už jde o obalovaný sýr z předešlého dne, o knedlíky, rýži, nebo těstoviny, horkovzdušná fritéza si poradí se vším. Stačí zvolit správnou teplotu a čas a jídlo se vám ohřeje stejně rychle jako v mikrovlnce.

Rozdílem bude jen to, že pokrm bude zdravý a neprojde žádným zářením, které vědci i lékaři označují za nebezpečné. Možná je už opravdu na čase vyměnit vaši starou mikrovlnku za nový přístroj.

Poradí si i s pečením

Některé fritézy fungující na principu horkého vzduchu, mají menší objem a ohřejete v nich tak jen pár porcí jídla. Jiné jsou ale uzpůsobené tomu, aby se do nich vešel i pekáč na buchtu.

Přístroj totiž funguje zároveň jako horkovzdušná trouba. Dá se v něm proto udělat plnohodnotný dezert v podobě bublaniny nebo jiné vaší oblíbené pečené dobroty.

V současné době se dá fritéza pořídit za slušnou cenu už téměř v každém obchodě s domácími spotřebiči. Zatímco před pár lety o tomto vynálezu nikdo neslyšel, dnes jej chce mít doma každá rodina.

Zdroj: arecenze.cz, dtest.cz
Autor: Shani Maiová

Související články