Začněte jíst zdravě v 5 bodech

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
zdrave jidlo

Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí s přicházejícím novým rokem zkouší začít hubnout a jíst zdravěji. Bohužel, spousta těchto pokusů končí neúspěchem. Proč? Většinou jejich diety obsahují zákazy, které ale moc lidí dlouhodobě nedokáže dodržet. Žádný cukr ani tuk! Jedno jídlo denně. Žádné snídaně, jíst pouze maso, nebo pouze nízkotučné potraviny. K snídani mrkev, k obědu brokolice a k večeři vajíčka… Vše jsou to nesmyslné diety vytržené z kontextu.

Naučím vás pět základních věcí, jak zlepšit své jídlo a cítit se tak lépe a bez únavy.

Složité sacharidy k snídani

Tělo potřebuje ke správnému fungování cukry.  Omezte ty jednoduché (bílý cukr, výrobky z hladké mouky – nejčastěji pečivo) a zaměřte se na ty složité (potraviny z celozrnné mouky – rýže natural, celozrnné ovesné vločky, celozrnné pečivo,…).

Snídaně je skvělý začátek, jak si osvojit tyto potraviny. Teplé obilné kaše, kváskové pečivo s luštěninovou pomazánkou, domácí müsli nebo rychlá ovesná sklenička. A proč to všechno? Budete mít po celý den dostatek energie, sníží se vám cholesterol a nebudete mít hned hlad.

Vytvářejte si ovocné mísy

Na začátku každého týdne si vyberte sedm kousků ovoce (čím více druhů, tím lépe) a položte si je na viditelné místo do vaší kuchyně. Každý den ráno si vezměte jeden kousek s sebou na svačinu nebo jen na cestu do práce. Bude vás to motivovat sníst alespoň jeden kousek ovoce denně a tím získat více vitamínů a vyhnout se přeslazeným sušenkám v obchodech, když vás bude honit mlsná.

Více zeleniny ke každému hlavnímu jídlu

Zelenina je základ. Nebojte se jí a naučte se ji připravovat nejlehčím možným způsobem. Krájejte, restujte, pečte… Ke každému obědu si udělejte malou misku zeleninového salátu. Teď v zimě je skvělý salát z bílého zelí nebo z červené řepy.

Zeleninu můžete také jen upéct a podávat místo přílohy nebo orestovat na pánvičce a přidat ji k jakémukoli jídlu. Nestíháte přípravu zeleniny? Podívejte se v obchodě na připravené salátové mixy, předvařenou červenou řepu a kukuřici v konzervě.

Pomůže vám to překlenout těžší začátek a pak už se naučit zacházet se zeleninou bude pro vás hračka. Zaveďte k večeři husté zeleninové polévky a nebojte se zeleninových pomazánek. Je to hlavní položka na vašem talíři, která vás nakopne!

Specifický den v týdnu

Zaveďte si rybí úterky a čtvrtky a například luštěninové středy a soboty. Snažte se do svého jídelníčku zařadit alespoň dvakrát týdně ryby a miminálně dvakrát týdně luštěniny.

Doplníte důležité vitamíny, minerály, vlivem omega-3 z ryb vám zkrásní pokožka a rozzáří se vám vlasy. Nebojte se lososa, salátů z tuňáka, luštěninových pomazánek a polévek. Nevíte, jak ryby a luštěniny připravit?

Začnetě tuňákem z konzervy a předvařenou cizrnou. Smíchejte vždy s připravenou zeleninou a máte základ hotový. Zajděte občas do rybí restaurace a pokud jste vegetariáni, nezapomínejte na lněná semínka – ty také obsahují spousta omega-3.

Džbán na vodu

Začněte používat džbán na vodu. Každé ráno ho naplňte čistou vodou a přihoďte plátky citrónu nebo pomeranče zbaveného kůry. Můžete přidat pár bylinek. Umístěte si ho na viditelné místo v kuchyni nebo v práci a pijte.

Každá naše buňka v těle potřebuje pravidelný přísun vody. Hydratace je pro nás velmi důležitá – tělo se nebude zavodňovat, bude vyplavovat odpadní látky z těla a jako bonus – rozzáří se vám krásně pleť a můžete se tak zbavit i nechtěného akné.

Pokud stále tápete, jak se začít zdravěji stravovat, neváhejte a kontaktujte mě. Podívejte se na mé nabízené služby výživového poradenství, věřím, že určitě najdeme způsob, který vám pomůže a bude i vyhovovat.

Autor: redakce

Související články