Trpíte artritidou? Poradíme vám, co máte jíst a jakým potravinám se raději vyhnout.

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
artritida

Zdroj: Shutterstock

Bolesti a otoky kloubů trápí mnoho z nás. Artritida, která je ve většině případů původcem těchto nepříjemností, se ale dá řešit pomocí vyváženého jídelníčku. Co tedy jíst a čemu se obloukem vyhnout?

Existují dva základní typy artritidy. První s názvem osteoartróza se zřídkakdy projevuje před čtyřicátým rokem. Naopak revmatoidní artritida je zánětlivé onemocnění, při kterém se poškozuje chrupavka a okolní tkáně a vyskytuje se u všech věkových kategorií.

Lékaři se shodují, že správně zvoleným jídelníčkem můžete její příznaky mírnit a zbavit se tak nepříjemných bolestí.

Vyhněte se sacharidům a tučným jídlům

Bílá mouka a cukry mohou v těle způsobit pokročilý glykační konečný produkt AGE, který ničí některé bílkoviny a vede ke zvýšení rizika zánětu. Pokuste se tedy vyhnout bílému pečivu a nahraďte jej celozrnným.

Příjem cukrů se snažte také co nejvíce omezit, a to nejen v jídle, ale také v pití. Nezapomeňte, že sycené kolové nápoje obsahují hromadu cukru. Navíc soda u žen zvyšuje riziko vzniku artritidy.

Ani oleje obsahující omega-6 mastné kyseliny nejsou pro pacienty s artritidou vhodné. Slunečnicový olej vyměňte za olivový a na smažená jídla a pochutiny raději úplně zapomeňte.

Také kravské mléko může vaše obtíže zhoršit. Vhodnou alternativou může být mléko kozí. Nevhodné pro vás jsou i veškeré uzeniny a jinak průmyslově zpracované potraviny, jako je třeba mražená pizza.

Listová zelenina a zelený čaj

Do jídelníčku naopak zařaďte hodně listové a „zelené“ zeleniny. Brokolice je například skvělým zdrojem vitamínu C, K a sulforafanu, který umí zpomalit nástup a progresi osteoartrózy.

Kromě zeleniny se zaměřte také na ovoce. Například takové třešně jsou skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhají zlepšit průtok krve a mírnit bolest.

Na antioxidanty jsou bohaté také zelené čaje, konkrétně matcha je učiněným zázrakem, protože bojuje proti poškození buněk a může tak zmírnit příznaky artritidy.

Omega-3 mastné kyseliny jsou výborným pomocníkem se snižováním zánětů v těle a najdete je zejména v rybách. Výborný je například losos, kterého můžete připravit jen na pánvičce či v troubě. Pokud ho doplníte česnekem, vaše klouby vám poděkují, protože i on má protizánětlivé účinky.

Ačkoliv artritida není nic příjemného a rozhodně vyžaduje komplexní přístup, nespornou výhodou je fakt, že se zmírněním některých příznaků můžete začít prakticky hned, a to díky změně jídelníčku.

Zdroj: health.com
Autor: Karolína Ondrušková

Související články