Bolesti a otoky kloubů trápí mnoho z nás. Artritida, která je ve většině případů původcem těchto nepříjemností, se ale dá řešit pomocí vyváženého jídelníčku. Co tedy jíst a čemu se obloukem vyhnout?
Existují dva základní typy artritidy. První s názvem osteoartróza se zřídkakdy projevuje před čtyřicátým rokem. Naopak revmatoidní artritida je zánětlivé onemocnění, při kterém se poškozuje chrupavka a okolní tkáně a vyskytuje se u všech věkových kategorií.
Lékaři se shodují, že správně zvoleným jídelníčkem můžete její příznaky mírnit a zbavit se tak nepříjemných bolestí.
Vyhněte se sacharidům a tučným jídlům
Bílá mouka a cukry mohou v těle způsobit pokročilý glykační konečný produkt AGE, který ničí některé bílkoviny a vede ke zvýšení rizika zánětu. Pokuste se tedy vyhnout bílému pečivu a nahraďte jej celozrnným.
Příjem cukrů se snažte také co nejvíce omezit, a to nejen v jídle, ale také v pití. Nezapomeňte, že sycené kolové nápoje obsahují hromadu cukru. Navíc soda u žen zvyšuje riziko vzniku artritidy.
Ani oleje obsahující omega-6 mastné kyseliny nejsou pro pacienty s artritidou vhodné. Slunečnicový olej vyměňte za olivový a na smažená jídla a pochutiny raději úplně zapomeňte.
Také kravské mléko může vaše obtíže zhoršit. Vhodnou alternativou může být mléko kozí. Nevhodné pro vás jsou i veškeré uzeniny a jinak průmyslově zpracované potraviny, jako je třeba mražená pizza.
Listová zelenina a zelený čaj
Do jídelníčku naopak zařaďte hodně listové a „zelené“ zeleniny. Brokolice je například skvělým zdrojem vitamínu C, K a sulforafanu, který umí zpomalit nástup a progresi osteoartrózy.
Kromě zeleniny se zaměřte také na ovoce. Například takové třešně jsou skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhají zlepšit průtok krve a mírnit bolest.
Na antioxidanty jsou bohaté také zelené čaje, konkrétně matcha je učiněným zázrakem, protože bojuje proti poškození buněk a může tak zmírnit příznaky artritidy.
Omega-3 mastné kyseliny jsou výborným pomocníkem se snižováním zánětů v těle a najdete je zejména v rybách. Výborný je například losos, kterého můžete připravit jen na pánvičce či v troubě. Pokud ho doplníte česnekem, vaše klouby vám poděkují, protože i on má protizánětlivé účinky.
Ačkoliv artritida není nic příjemného a rozhodně vyžaduje komplexní přístup, nespornou výhodou je fakt, že se zmírněním některých příznaků můžete začít prakticky hned, a to díky změně jídelníčku.
Zdroj: health.com
Autor: Karolína Ondrušková