Pampeliškový med se skořicí

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení
Pampeliska

Zdroj: Shutterstock

Právě teď je to pravé a ideální období, kdy si do zásoby navařit pampeliškový med. Všude v trávě se na nás žlutě usmívají pampelišky a volají po tom, abychom je utrhly a vhodným způsobem zužitkovaly. A věřte, že když zapojíte do sbírání a následné vaření i své děti, užijete si společně spoustu legrace…

Suroviny:

  • 2 l vody
  • 300 ks květů smetanky
  • 7 ks hřebíčku
  • 2 ks pomeranče
  • 1 ks skořice
  • 2 až 3 kg krystalového cukru
  • 2 ks citronu

Postup:

Natrháme květy smetanky (bez stvolů, jinak by byl medík hořký) opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Dáme vařit. Mezitím si nakrájíme na kolečka očištěné pomeranče a citrony. Jakmile se začne voda vařit, přidáme pomeranče a citrony, a také skořici s hřebíčkem. Do bodu varu vaříme přibližně 15 minut. Hrnec odstavíme a směs nemáme louhovat do druhého dne.

Druhý den směs přecedíme přes plátno a vymačkáme květy smetanky. Získanou směs dáme vařit, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.

Pozor, medík má tendenci na plotně utíkat z hrnce!

Horký med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Med nezavařujeme, na chladném místě (v lednici či sklepě) by měl vydržet až do zimy.

Autor: redakce

Související články