Výživový koutek: pampelišky

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení
Pampeliska

Zdroj: Shutterstock

Všimli jste si, že je kolem vás krásně žluto? Popadněte děti, vezměte si košíčky a vyražte si nasbírat velkou jarní sílu z přírody.

Pampeliška je úžasná jarní bylinka, kterou se vyplatí mít doma po ruce.

Podívejte se, co všechno dokáže:

  • Jarní detoxikace – posiluje funkci jater, ledvin a žlučníku
  • Je mírně močopudná
  • Prevence žlučových kamenů
  • Působí na správné zažívání
  • Stimuluje látkovou výměnu
  • Pomáhá při cukrovce
  • Pomoc při léčbě dýchacích cest
  • Prevence při chřipkách a angínách

Používá se kořen pampelišky, listy i nať. Mladé listy pampelišky jsou plné vitamínu C, proto je dobré je zařadit do svého jídelníčku – listy přidejte například do salátu nebo ke své oblíbené příloze. Kromě vitamínu C jsou listy bohaté i na vitamíny A, D, B, dále jsou zdrojem křemíku, draslíku, vápníku. Mají 2x vyšší množství železa než špenát.

Jak lístky připravit?

Mladé pampeliškové lístky přelijte osolenou vlažnou vodou (ne horkou, aby se nespálil vitamín C) a nechte 30 minut louhovat. Tím se zbavíte hořkosti listů.

Další využití pampelišky

  • Pampeliškový med – skvělá voňavá alternativa slazení čaje.
  • Pampelišková lízátka – do pampeliškového medu přidejte více cukru, zalijte do formiček a nechte ztuhnout.
  • Čaj z pampelišky na překyselený žaludek – sušený kořen pampelišky nadrobno rozsekáme a 3 lžičky přelijeme 250 ml vody.
  • Necháme přejít varem, 15 minut louhujeme a přecedíme. Pijeme 2 šálky denně.

Autor: redakce

Související články