Batáty jsou plné antioxidantů, minerálů, vitamínů, pomáhají udržet zdravou kůži a podporují zdravý imunitní systém.
Dnes bych vám ráda představila batáty, neboli sladké brambory. Můžete v obchodech nalézt bílé, fialové a oranžové. Jsou dobrým zdrojem draslíku a vlákniny a jsou velmi bohaté na beta-karoten, prekurzor vitamínu A. Jedna středně sladká brambora poskytne lidskému tělu více než 100% DDD vitaminu A a více než 2/3 DDD vitaminu C.
Co vše batáty umí?
Jsou skvělým zdrojem rozpustné vlákniny pektinu (zachytává cholesterol) a nerozpustné vlákniny (hlavně ve slupce), jež pomáhá předcházet zácpě a hemeroidům. Mohou pomoci snížit riziko rakoviny žaludku a tlustého střeva.
Vysoké hladiny beta-karotenu chrání před srdečními chorobami a mnoha typy rakoviny, pomáhají udržet zdravou kůži a podporují zdravý imunitní systém.
Správný nákup
Batáty bychom měli vybírat hladké, oblé, nesvraštělé bez klíčků a hniloby. Čím tmavší slupka, tím lépe – takové budou mít jasně oranžovou dužinu, která obsahuje nejvíce živin.
Skladujeme na chladném a tmavém místě.
Jak batáty využít?
Batátová kaše – nevařte je však ve spoustě vody jako brambory, vyplavily by se vám všechny živiny i chuť. Oloupané kousky raději pomalu vařte na mírném ohni v trošce vody a bez slévání je i s tekutinou rozšťouchejte.
Batátové špízy – přidejte je k ostatní zelenině na špízy, potřete olivovým olejem a bylinkami, nebo poprašte skořici a posypejte nastrouhaným zázvorem – nebudete litovat!
Čtěte také:

Výživový koutek: kopřiva
Pečené batáty v troubě – skvělá příloha místo brambor. Budete překvapeni tou skvělou chutí.
Batátové bramboráčky – už jste někdy zkoušeli udělat bramboráky z batátů? Je to příjemná změna, kdy s kořením dostanete výbornou sladko-pikantní chuť.
Autor: redakce