Tempeh, nebo tofu? Co je lepší pro naše zdraví?

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
tofu

Zdroj: Shutterstock

Nejen vegetariáni nebo vegani, ale i stále více lidí, kteří se chtějí stravovat zdravě a s ohledem na životní prostředí, vědomě vynechávají ze svého jídelníčku maso. Následně hledají vhodné náhražky, které by je dokázaly uspokojit nejen po chuťové stránce, ale i po té obsahové.

Mezi nejoblíbenější alternativy masa patří tofu a tempeh. Jde o vegetariánské a veganské pochoutky, kterým ale nemusí nutně přijít na chuť úplně každý. Mnoho lidí si tyto dvě suroviny plete, a najdou se dokonce i tací, kteří si myslí, že je to totéž. Jenže není.

Co je tofu?

Velmi jednoduše řečeno se dá tofu nazvat sójovým sýrem či tvarohem. Vyrábí se vlastně velmi podobně jako sýr, akorát s jedním rozdílem – k jeho výrobě se nepoužívá kravské mléko, ale sójové.

Tofu se vyrábí srážením jemně rozmixovaných vařených sójových bobů. Ty se před celým procesem důkladně očistí, následně se několik hodin máčí ve vodě. Poté se vaří při vysoké teplotě. Vznikne kaše, která se propasíruje, díky čemuž se odstraní hrubé kousky.

Ze vzniklého sójového mléka se procesem srážení za pomoci vhodného srážedla vyrobí tofu. To si pak v obchodě můžete koupit hned v několika podobách – oblíbené je jak přírodní tofu, tak i jeho ochucené alternativy.

Co je tempeh?

Původem pochází tempeh z oblasti Orientu, odkud se následně rozšířil i do dalších míst světa. Zajímavostí je, že vznikl tak trochu díky náhodě.

Tempehem se myslí javánský potravinový produkt ze sóji, k jehož výrobě se používá proces zvaný fermentace. Lze ho označit jako náhradu za hermelín, nivu nebo plísňový sýr. Je protkaný plísní, která je patrná už na jeho povrchu.

Jinými slovy můžeme říci, že tempeh je v podstatě uvařený sójový bob, který se vaří vcelku a následně je zpracován za pomoci plísně.

Co je lepší?

Tofu i tempeh si najdou své příznivce i odpůrce. Nelze asi přesně říci, který z produktů je lepší. Oba dva totiž mají něco do sebe.

Podívejme se na tyto náhražky masa z nutričního hlediska. Tempeh je v porovnání s tofu kaloričtější, má více tuku a také více bílkovin, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné.

Ať už se rozhodnete pro tempeh, nebo pro tofu, určitě stojí za to ochutnat obě varianty a rozhodnout se na základě toho, co vám více chutná.

Zdroj: thehealthy.com, healthline.com, wellandgood.com
Autor: Karolína Nezbedová

Související články