Rýmovníkový sirup

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení
Rymovnik sirup

Zdroj: Shutterstock

Připravte si lahodný sirup, po kterém se vám doma jen zapráší. Přidává se do čaje z preventivních důvodů proti nachlazení, ale i jako náhražka sladidla.

Suroviny:

  • 35 listů rýmovníku
  • 1 granátové jablko
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1 kg cukru (lze použít i třtinový)
  • voda

Postup:

Čerstvé listy rýmovníku a ovoce nakrájené na plátky zalejeme vroucí vodou tak, aby vše bylo krásně ponořené. Při pokojové teplotě necháme louhovat minimálně 24 hodin.

Čtěte také:

Rymovnik mast

Mast z rýmovníku

Další den vše scedíme, do tekutiny přidáme cukr a zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté zmírníme teplotu a za občasného míchání necháme uvařit v sirup. Měla by to být hustější tekutina světle měděné barvy. Horký sirup plníme do menších, horkých skleniček, které pevně uzavřeme a necháme zchladnout.

Užití:

  • Lahodný sirup, po kterém se jen zapráší, se přidává do čaje z preventivních účelů proti nachlazení, ale i jako náhražka sladidla.
  • Pokud bude sirup hustější konzistence, lze jej i jako med mazat na pečivo nebo přidávat do obilných kaší, jogurtu.
  • Sirup je skvělým pomocníkem při rýmě, zvýšené teplotě, kašli či nachlazení.
  • Účinně pomáhá tlumit bolesti hlavy či odstraňovat potíže zažívacího traktu.

Autor: redakce

Související články