Pokud vás trápí pálení žáhy, možná za to může jedna z těchto potravin

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
paleni zahy

Zdroj: Shutterstock

Pálení žáhy je problém, který někdy zažil snad každý z nás. Podle průzkumů trápí jen v Americe každý měsíc alespoň jednou zhruba 60 milionů lidí. Co tohle nepříjemné pálení na hrudi způsobuje? Možná za to může některá z potravin, které běžně jíte.

Když vás pálí žáha, existuje celá řada přípravků, které problémy zmírní. Pokud ale nemáte doma zrovna prášky z lékárny, občas se hodí vědět, že i obyčejná sklenice mléka problém zažene.

Na pálení žáhy pomáhá i jablečný ocet, který přes svou kyselost působí v těle jako zásada. Dále také med, zázvor nebo skořice. Co ale pálení žáhy ve skutečnosti způsobuje? Prozradíme vám, kterým potravinám se vyhnout.

Tučná jídla

Tučná jídla sice milujeme pro jejich chuť, ale nejsou zdravá jak kvůli tomu, že po nich člověk tloustne, tak kvůli dalším problémům, které pak s tělesnou vahou souvisí. Pálení žáhy je překvapivě také jednou z věcí, ke které při časté konzumaci tučných jídel může dojít.

Proto doporučujeme se držet především zdravého životního stylu a jíst méně tučných jídel. Nahraďte prorostlé maso raději nějakým libovým plátkem, zdržte se časté konzumace hranolků a dalších smažených jídel.

Mentol

Patříte k lidem, kteří si po každém jídle dávají mentolku, aby měli svěží dech? Možná by bylo načase s tím přestat. Jakákoli potravina obsahující mentol totiž při pravidelné konzumaci způsobuje problémy s pálením žáhy.

Džusy z citrusových plodů

Lidé si možná myslí, že pokud budou pít přírodní šťávy, pomohou svému zdravému životnímu stylu. Je sice pravda, že jsou džusy mnohem lepší než slazené limonády, i tak to ale není ideální nápoj.

Častá konzumace džusů z citrusových plodů je totiž důvodem pálení žáhy stejně tak, jako pití bublinkových nápojů. Doporučujeme proto smoothie dělat spíše z ovoce méně kyselého, například z banánů či jahod, nebo pít čaje a čistou vodu.

Káva

Je vědecky dokázáno, že lidé, kteří pijí dvě a více káv denně, trpí pálením žáhy mnohem častěji než ti, kteří kávu nepijí, nebo si ji dají pouze příležitostně. Pokud i vás pálí žáha vždy zhruba dvě hodiny po ranní kávě, možná přemýšlejte o tom, že by bylo načase si tento zlozvyk odpustit.

Cibule

Cibule, a to speciálně syrová, je prokazatelně jedním z nejvíce nebezpečných pokrmů pro lidi, kteří často trpí pálením žáhy. Spouští totiž bolest prakticky okamžitě a podle vědců a lékařů působí více a bolestivěji než ostatní pokrmy či nápoje.

Ovšem i smažená cibule, nebo cibule na pečeném mase může způsobovat pálení žáhy, podobně jako česnek. Pokud ale nebudete konzumovat cibuli vyloženě denně, měly by se vám komplikace vyhnout.

Sůl

Říká se sice, že sůl je nad zlato, ale všeho moc škodí. Pokud patříte k těm, kteří si jídlo okamžitě solí, aniž by ho ochutnali, popřemýšlejte nad tím, zda vaše pálení žáhy není způsobeno právě tímto zlozvykem.

Není načase zamyslet se nad svým jídelníčkem? Všechny potraviny zmíněné výše si samozřejmě dopřát můžete, vždy je ale nutné myslet na to, že nic se nesmí přehánět. Proto se snažte svůj jídelníček udržet především rozmanitý.

Zdroj: mojezdravi.cz, fitkustka.cz, healthline.com
Autor: Shani Maiová

Související články