Výživový koutek: kopřiva

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení
Kopriva

Zdroj: Shutterstock

Venku se vše začíná zelenat a ze země raší malé nenápadné zelené bylinky. Moc je v lásce nemáme, protože se o ně často popálíme a tak ani jejich sběr není úplně příjemnou záležitostí, ale skrývají v sobě tolik léčebných účinků, že by bylo škoda na tuto bylinku zapomenout.

Listy a nať kopřivy sbíráme od časného jara do konce května – obsahují nejvíce účinných látek. Nejlepší denní čas na sběr je okolo 14. hodiny na prosluněných místech.

Sušení

Kopřivy sušíme při pokojové teplotě, nesmí totiž ztratit barvu.

A co vše obsahují?

Kopřiva obsahuje velké množství chlorofylu, bílkoviny, mnoho minerálů (hořčík a železo), vitamínů a mnoho dalšího.

Kdy kopřivu používat?

  • posílení imunity
  • posílení jater
  • detoxikace organismu
  • pročištění oběhové soustavy
  • alergie
  • chronická únava
  • dětské ekzémy a vyrážky
  • chudokrevnost

Nálev z kopřivy

Polévkovou lžíci sušené kopřivy přelijeme vroucí vodou a louhujeme zakryté 15 minut. Přecedíme, ničím nedoslazujeme a pijeme nejépe dva šálky denně po dobu dvou týdnů. Na týden přerušíme a opět můžeme dva týdny pít. Děti pijí poloviční množství (100 ml) dvakrá denně.

Kůra se může opakovat až 3x ročně. Nejlepší je jako jarní a podzimní kůra na podporu imunity a přočištění organismu.

Kopřivové smoothie

Kopřivy můžeme také mixovat s ovocem. Nejprve ale musíme kopřivy spařit horkou vodou, protože mohou někomu vadit žahavé chloupky. Poté můžeme do mixéru přidat hrs baby špenátu, banán, jablíčko a mražené ovoce z mrazáku – jahody, borůvky,… Zalijeme rostlinným mlékem nebo vodou a můžeme dosladit lžičkou medu.

Autor: redakce

Související články