Namíchejte si vlastní čajovou směs. Zkuste i pečený čaj

od jita.ruzicka
   2 minuty čtení
sipkovy caj

Zdroj: Shutterstock

Přichází ten pravý čas pro pití vlažných čajů plných bylinek, plodů a sušeného ovoce. Mají skvělé zdravotní účinky, podpoří vaši imunitu a hned po vodě považuji čaje za nejlepší volbu k pití. A podzim je nejlepší období k tomu, abyste naučili i vaše děti si vychutnat tuto dobrotu. Jak na to?

Abyste děti pro něco nadchli, musíte je zapojit do celého procesu. A hlavně musíte jít VY příkladem. Pokud budete své potomky nutit pít neslazené čaje a vody a budete sami popíjet džusy a limonády, nikdy dobrého výsledku nedosáhnete. Když se ale s elánem pustíte do celého procesu právě s dětmi, jste na dobré cestě.

Podzim je obdobím sklizně

Dozrávají hrušky, jablíčka, sklízíme bylinky, šípky… Vemte děti na procházku, vybavte se košíčkem a nasbírejte spolu krásně červené šípky. Nechte děti, ať si je samy nasuší, přidají nakrájené hrušky a jablka, sklidí ze zahrady poslední bylinky. Máta, meduňka, kopřiva nebo listy maliníku jsou pro děti jako pohlazení.

Usušené plody rozdělte do různých sklenic, které můžete s dětmi i ozdobit a nechte je, ať si samy každé ráno vyberou, z čeho se jejich vlastnoručně udělaný čajík bude skládat. I vám se čaj bude dělat lépe, pokud to bude váš vlastní domácí čaj.

Teď na podzim je výborný také čaj s kouskem zázvoru, ke kterému přidáte citrón a med. Krásně prohřeje a posílí vaší imunitu. Každé ráno začněte zeleným čajem, který je plný antioxidantů a obsahuje fluor pro ochranu zubní skloviny. Nebojte se nakoupit si sušené ovoce a míchat si vlastní ovocné čaje. Mám ráda sladkokyselou chuť a taková hruška s rakytníkem a moruší je to pravé čajové.

Domácí pečený čaj

A jeden rychlý recept na domácí pečený čaj, pokud máte doma přebytek ovoce. Čaj sladit nemusíte, ovoce pečením samo hezky zesládne.

Připravte si cca 1,5 kg ovoce (hrušky, jablka, rybíz, třešně,…),  2 citrony, 1 svitek skořice, 3 hvězdičky badyánu, 2 hřebíčky, 1 vanilkový lusk a 4 lžíce medu (není nutný).

Ovoce nakrájíme na plátky, rozložíme do hlubšího plechu, přidáme koření, zakápneme citronovou šťávou a můžeme přidat med. Pečeme cca 45 minut, až ovoce změkne. Rozložíme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout. Uložíme do lednice nebo můžeme zavařit. Pak jen vyndáme obsah skleničky do hrnečku, zalijeme horkou vodou a popíjíme.

Autor: redakce

Související články