Bezinka nebo-li černý bez

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
bezinkovy sirup

Zdroj: Shutterstock

Je to drobný, planě rostoucí keř, který je v době květu obsypán žlutavými až bílými květy. Po odkvetení se mění v lesklé, kulaté, černofialové plody, jež lze dále zpracovávat.

Sbíraná část a období:

Květ sbíráme v období od května do června a plod od srpna do září.

Způsob sběru, sušení a uchovávání:

U květu:

Sbíráme celá květenství i se stopkou dlouhou do 1 cm, buď odštipováním anebo odstřiháváním.  Dáváme pozor na to, abychom sbírali pouze květy pěkně rozvité a nepřekvetlé.

Květy sušíme na vzdušném a stinném místě v tenké vrstvě, či je můžeme rozvěsit na šňůru. Při umělém sušení  nesmí teplota přesáhnout 35°C. Dobře usušené květy mají původní krásně nažloutlou barvu (nesmí být nahnědlé a narezlé), silně voní. Skladujeme na suchém místě, abychom zabránili vlhkosti.

U plodu:

Odštipujeme nebo odstříháváme celá plodenství zralých, černofialových plodů. Plody necháme nejprve zaschnout na slunci, a poté dosoušíme uměle do 40°C. Slepí-li se nám plody do hrudek, nevadí, na léčivých účincích to nijak neztrácí. Před uskladněním plodů v dobře uzavíratelných lahví nezapomene otrhat všechny přebytečné stopky.

Léčebné účinky:

Tato bylinka příznivě působí na záněty močového měchýře a ledvin, dobře snižuje teplotu při horečnatých stavech. Hlavní využití však nachází buď jako čaj z květů  při chřipkových onemocnění a nachlazení, rýmě a kašli; anebo jako odvar pro zklidnění zanícené sliznice, krvácejících dásní a otoku vznikajících po vytržení zubu. Výborné je jako kloktadlo při chrapotu a bolestech krku.

Plody, na rozdíl od květů, lze aplikovat na léčení nespavosti a bolestech hlavy; bezinkový ocet zas jako výborné mazadlo při bolestech svalů

Pozor!

Kůra a listy černého bezu jsou jedovaté! Čerstvé plody jsou mírně jedovaté a mohou způsobit zvracení, průjem a celkové oslabení organismu.  Tyto nepříznivé, vedlejší účinky lze odstranit dalším zpracováním tj. sušením a převařením. U této bylinky vždy dodržujeme dávkování!

Čtěte také:

Bezinka sirup

Bezinkový sirup

Použití:

Bezový čaj:

Dvě čajové lžičky usušeného květu zalijeme 250 ml vařící vody. Necháme 10 minut stát, nijak čaj necedíme. Květy necháme usadit u dna a pijeme po doušcích. Čaj můžeme dochutit medem a citrónem. Teplý čaj pijeme při nachlazení a horečce; chladný a neslazený čaj naopak při žaludeční nevolnosti.

Bezinkový čaj:

Jednu polévkovou lžíci sušených plodů vaříme 15 minut v 500 ml vody. Čaj necháme vychladnout, přecedíme a pijeme po doušcích.

Autor: redakce

Související články