Rozbitá lednička může být problém. Víme, jak dlouho v ní potraviny vydrží

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
zena pred lednickou

Zdroj: Shutterstock

Člověk by měl mít doma vždy v záloze nějaké ty peníze pro případ, že se doma něco rozbije. Co když přestane fungovat pračka? Nebo dokonce lednička? Druhý případ je daleko horší, protože zatímco nevyprané prádlo chvíli počká, co všechno to jídlo, které se v lednici nachází?

I když máte doma peníze, některé dny jsou všechny obchody zavřené a bude to trvat nějaký čas, než si novou lednici přivezete domů. Jak dlouho vám v takovém případě jídlo v rozbité lednici vydrží?

Je jasné, že ihned po vypnutí přestává lednička chladit, nějakou dobu v ní ale ještě teplota nestoupne a jídlo bude v bezpečí. Víme, jak dlouho trvá, než začnou být vaše potraviny v nebezpečí před bakteriemi, které se v teplém prostředí množí daleko rychleji.

Nechte lednici zavřenou

V lednici zůstane teplota, při které jsou potraviny v bezpečí, zhruba ještě čtyři až šest hodin poté, co se přístroj rozbije. V mrazáku, pokud je zhruba z poloviny plný, vydrží potraviny v chladu asi dva dny.

Pokud je mrazák narvaný jídlem, vydrží potraviny studené ještě déle. Čím více jich je, tím více se vzájemně ochlazují. Takže se není třeba bát, že by se vaše kuře, které schováváte už půl roku v mrazáku, najednou za půl dne zkazilo.

Je navíc dokázáno, že potraviny s vysokým obsahem vody, jako například maso či uzeniny, zůstanou zmraženy déle než potraviny suché. Chléb tak pravděpodobně rozmrzne mnohem dříve než masné výrobky.

Ovšem tyto podmínky platí pouze v případě, že jsou dveře lednice pevně zavřené. S každou vaší kontrolou dojde v lednici k oteplení, takže doporučujeme ji ideálně neotevírat vůbec, nebo jen minimálně.

Pokud si nejste jisti, raději potraviny nejezte

Mnozí lidé se ptají, jak poznat, zda se jejich jídlo v lednici už zkazilo. Pravda ovšem je, že to se zcela říci nedá. Zatímco některá jídla vydrží déle, například mléčné výrobky nebo maso se zkazí už po několika hodinách.

Pokud podle vzhledu či zápachu nepoznáte, zda je potravina ještě jedlá, nebo již nikoli, doporučujeme vám ji vyhodit.
Je sice možné, že budete plýtvat jídlem, ovšem pokud se najíte zkaženého masa, bakterie, které se v něm za těch pár hodin namnožily, vám mohou způsobit silné zdravotní problémy. K těm se řadí bolesti břicha, zvracení, průjmy, ale i záněty žlučníku nebo střev.

Ani v zimě jídlu nepomůže umístění venku

Pokud vám vypadne proud nebo vám lednička vypoví službu v létě, pravděpodobně s tím nic moc nevymyslíte. Můžete maximálně požádat sousedy, zda by si nevzali některé vaše potraviny na čas k sobě.

V zimě by spousta lidí vsadila na to, že umístí potraviny ven, kde je chladno. Podle vědců to ale není správné jednání. I když jsou potraviny v chladu, pokud na ně bude svítit slunce, dojde ke kultivaci bakterií.

Ať už je tedy jakékoli roční období, rozbitá lednička je problém. Pokud se vám nechce čekat na možnost nákupu a bojíte se o své potraviny, můžete zavolat opraváře. Ten si však bude účtovat příplatek za práci o víkendu nebo ve svátek.

Jinak se nedá dělat nic jiného než se potravin vzdát. Pokud je ale všední den, měli byste s klidem ze své finanční rezervy stihnout vybrat peníze, koupit ledničku novou a potraviny ochránit.

Zdroj: healthline.com

Autor: Shani Maiová

Související články