Trdelník aneb klasická pochoutka vánočních trhů

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení

Trdelník je pochoutka, kterou milují snad všichni, velcí i malí, hubení i tlustí, děti i dospělí; a to v nejrůznějších příchutích jednotlivých posypů od vanilky až po samotné oříšky.

Připravit si takový trdelník doma není žádná složitá věc. Pokud nám správně vykyne těsto dle níže uvedených surovin, již nám nic nestojí v cestě a můžeme se hravě pustit do samotného pečení a následného zdobení trdelníku.

Suroviny na těsto:

280 g hladké mouky, 15 g mletého cukru, 35 g másla, 35 g sádla, 13 g čerstvých kvasnic, 150 ml vlažného mléka, 3 vaječné žloutky, špetka soli

Suroviny na posyp:

200 g cukru, 1 lžička skořice, 1 vanilkový cukr

Příprava těsta:

Připravíme si kvásek z kvasnice, vlažného mléka a lžičky mletého cukru. Mezitím si vyšlehejte máslo a sádlo spolu se 3 žloutky do pěny, poté přidejte mouku a zbylý cukr a pořádně promíchejte. Do takto vzniklého těsta dejte kvásek a důkladně zpracujte. Vláčné těsto nechte na teplém místě kynout přibližně 30 až 45 minut.

Příprava na pečení:

Nejprve si připravte přibližně jeden metr dlouhé válečky o průměru palce. Každý z těchto válečků naviňte na kovovou formu a konce pořádně založte, aby se trdelník nerozjel. Navinuté válečky rozválejte na formě tak, aby se spojily. Potřete rozehřátým máslem a nechte dalších 15 minut kynout. Po této době pečte 20 až 25 minut při 200 °C. Během pečení nezapomeňte dvakrát otočit o 1/3 a minimálně jednou potřete rozpuštěným máslem. Upečené trdelníky vytáhněte z trouby, opět potřete máslem a obalte v připravené směsi. Záleží jen na vás, na jakou směs máte zrovna chuť. Trdelníky poté sesuňte s formy. Nechte vychladnout a můžete v teplém letním období naplnit zmrzlinou, ozdobit čerstvým ovocem, jako jsou jahody, borůvky, maliny, a přelít šlehačkou a zasypat drcenou čokoládou.

Zdroj Foto: Pinterest

Související články