Muffiny plné jablíček

od Nikola Jaroschová
   3 minuty čtení

Mám pro vás další skvělý moučník, který je tak vláčný, křupavý a plný chutí! Vše vždy začne jednodušše… „Mami, já mám na něco chuť! Uděláme si nějakou dobrůtku, jo?“ No tak jo 🙂 A protože byla po ruce zrovna hromada jablek, trošku jsem pohledala ve svých receptech a osmnáct úžasných muffinků bylo na světě! Nedožily druhého dne…

 

Mám moc ráda pohankovou mouku. Znám ve svém okolí dost lidí, kterým tahle mouka vadí – prý má divnou chuť, nelíbí se jim, jak voní… Přitom je to úžasná potravina! Je plná vitamínů, minerálů, dokonce neobsahuje žádný lepek. Velkým odpůrcem této mouky je i můj manžel. Hned jí všude cítí, tady mu vadí, tady taky… U těchto muffinů ani nezavětřil, že tam je. Jablka, skořice, zázvor, tyhle úžasné chutě pohankovou mouku úplně překryly, takže se nemusíte bát dát tenhle zákusek i zarytým odpůrcům pohankové mouky, jako je můj muž. A kdybyste stejně měli strach, stačí nahradit uvedené množství moukou rýžovou, nebo celou dávku udělat z celozrnné pšeničné mouky.

Tyhle muffiny vůbec nejsou suché, potřebnou štávu jim dodává celkem velká část jablíček v těstě a v kombinaci s křupavou a po zázvoru štiplavou drobenkou jsou prostě moji favoriti!
Hlavně teď v zimě, když za oknem sněží, je tak super se nechat prohřát pohankou, zázvorem a skořicí…

Pár slov ke zdraví…

Obyčejná bílá mouka nám z nutričního hlediska nepřináší vůbec nic – pouze krátkodobé zasycení a rychlý pocit hladu (takový ten známý pocit „Co já bych si ještě dalšího dal…?“). Abychom mouku co nejlépe využili, měla by být vyrobena z celého zrna. Bílá mouka obsahuje pouze umletou vnitřní část zrna, které chybí všechny cenné látky, které jsou obsaženy ve slupce a klíčku. Ať již se jedná o vitamíny (hlavně skupiny B, vit. E), minerály
(až o 85 % horčíku a 76 % železa oproti bílé mouce), bílkoviny a velmi cennou vlákninu, důležitou složku pro správnou činnost trávicí soustavy. Celozrnná mouka chrání naše srdce, snižuje cholesterol a předchází tak obezitě. Není tedy lepší zkusit i něco nového, než naše známé tři druhy pšeničné mouky?

 

Ingredience

Na těsto:

  • 150 g pohankové mouky
  • 170 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 hrnku datlového sirupu (můžete nahradit medem nebo jiným sirupem)
  • 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů (prodává DM drogerie)
  • 1/2 lžičky sody na pečení
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 400 g kefírového mléka
  • 120 g povoleného másla
  • 2 vajíčka
  • 3 jablíčka (oloupaná, okrájená a nakrájená na malé kousky)

Na drobenku:

  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • špetka soli
  • 4 lžíce celozrnné mouky (pšeničná, špaldová, rýžová,..)
  • 2 lžíce povoleného másla
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce mandlových lupínků

Postup
1.

Nejprve si vezmeme formu na muffiny a vyplníme jí papírovými formičkami. Pokud žádné nevlastníte, stačí formu vymazat kvalitním olejem nebo máslem (nejlépe přepuštěným). Každopádně papírové formičky jsou hezčí a praktičtější jak při vyndavání z formy, tak pak i při samotné konzumaci.

2.

Připravíme si vrchní drobenku – smícháme třtinový cukr, skořici, zázvor, sůl a mouku, přidáme máslo a nejlépe v ruce vše pomalu pomačkáváme a mícháme dohromady. Nakonec přidáme semínka a mandlové lupínky, ještě jednou promícháme a uložíme na chvíli do lednice, aby máslo malinko ztuhlo.

3.

V jedné míse smícháme sypké ingredience – mouku, prášek do pečiva, skoři, sůl a sodu.
V druhé míse smícháme tekuté ingredience – kefírové mléko, povolené máslo, vajíčka, sirup a vanilkový extrakt.

4.

Jednu směs jemně vmícháme do druhé a jakmile se vše propojí, přimícháme jablíčka. Pak už jen plníme formičky.
Na závěr všechny muffiny posypeme drobenkou a dáme do trouby péct na 200 stupňů. Pečeme podle velikosti košíčků, od 30 až po cca 50 minut. Muffiny by měly krásně zezlátnout, jestli jsou hotové otestujeme špejlí. A pak už jen počkáme, až trochu vychladnou a můžeme vesele hodovat 🙂

 

Související články