Je konec léta a vy máte na zahradě přebytek rajčat. Spoustu levných a krásných rajčat je i na tržištích a vybízí k tomu, abyste je nakoupili a udělali z nich něco, co Vám v zimě vykouzlí ne jednu vzpomínku na horké léto plné chutí a vůní. Chcete si tenhle okamžik zavřít ještě do jedné skleničky.
BBQ omáčka se dá využít mnoha způsoby. Hodí se k různým masům včetně ryb, jako ochucení k domácí pizze, jako omáčka ke grilovaným zeleninám, dokonce jako dochucení zeleninových karbanátků nebo zapečených těstovin. A s fazolemi, s těmi je to delikatesa!
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
 - 1 cibule
 - 4 stroužky česneku na plátky
 - 1 malá sušená podrcená chilli paprička (není nutné)
 - 400 g nakrájených rajčat
 - 3 lžíce datlového sirupu nebo medu
 - 2 lžíce jablečného octa
 - 2 lžíce sojové omáčky
 
Postup
1.
Na olivovém oleji opečeme nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričku, jen chvilku, aby cibule zesklovatěla. Přidáme zbylé ingredience a na nízkém plameni vaříme přibližně půl hodiny, dokud směs nezhoustne.
2.
Plníme ještě horké do skleniček. V ledničce vydrží přibližně měsíc. Já skleničky vezmu a zavařím je v hrnci horké vody na cca 80 stupňů přibližně půl hodiny. A v zimě si užívám báječné letní chuti!

