Rychlá, jednoduchá houbová omáčka bez mouky, kterou můžete udělat ze sušených hub i z čerstvých.
Pokud chcete doplnit o bílkoviny, abyste neměli rychle hlad, můžete přidat orestované krůtí kousky, uzený tempeh nebo uzené tofu. Já udělala omáčku pouze z hub a když zrovna nepoužiji jako přílohu rýži, mám ráda těstoviny z červené čočky. Jsou opravdu vyrobené pouze z luštěnin a tak vás na dlouho zasytí.
Ingredience
- 1 hrnek sušených hub/ 2 velké hrsti nakrájených čerstvých hub
- 1 větší cibule
- kmín
- olivový olej
- 1 lžíce rostlinné smetany (kvalitní kravské)
- umeocet (seženete ve zdravé výživě)
- jablečný ocet
- sójová omáčka
- 1 – 2 lžíce kukuřičného škrobu
- voda
Postup
Sušené houby namočíme do studené vody a necháme je alespoň hodinu uležet. Pak je slijeme a vodu si schováme. Pokud máme čerstvé nakrájené houby, tento krok vynecháme.
Na oleji orestujeme nakrájenou cibulku s trochou soli a přidáme okapané houby. Zasypeme trochou kmínu a chvíli restujeme. Podlijeme po pár minutách namáčecí nebo obyčejnou vodou, přikryjeme, snížíme plamen a dusíme doměkka.
Zalijeme trochou smetany. Kukuřičný škrob rozmícháme v troše studené vody a zalijeme jím omáčku – ta krásně zhoustne. Nakonec dochutíme umeoctem, jablečným octem a sójovou omáčkou.