Rychlá houbová omáčka

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení

Rychlá, jednoduchá houbová omáčka bez mouky, kterou můžete udělat ze sušených hub i z čerstvých.

Pokud chcete doplnit o bílkoviny, abyste neměli rychle hlad, můžete přidat orestované krůtí kousky, uzený tempeh nebo uzené tofu. Já udělala omáčku pouze z hub a když zrovna nepoužiji jako přílohu rýži, mám ráda těstoviny z červené čočky. Jsou opravdu vyrobené pouze z luštěnin a tak vás na dlouho zasytí.

Ingredience
  • 1 hrnek sušených hub/ 2 velké hrsti nakrájených čerstvých hub
  • 1 větší cibule
  • kmín
  • olivový olej
  • 1 lžíce rostlinné smetany (kvalitní kravské)
  • umeocet (seženete ve zdravé výživě)
  • jablečný ocet
  • sójová omáčka
  • 1 – 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • voda
Postup

Sušené houby namočíme do studené vody a necháme je alespoň hodinu uležet. Pak je slijeme a vodu si schováme. Pokud máme čerstvé nakrájené houby, tento krok vynecháme.

Na oleji orestujeme nakrájenou cibulku s trochou soli a přidáme okapané houby. Zasypeme trochou kmínu a chvíli restujeme. Podlijeme po pár minutách namáčecí nebo obyčejnou vodou, přikryjeme, snížíme plamen a dusíme doměkka.

Zalijeme trochou smetany. Kukuřičný škrob rozmícháme v troše studené vody a zalijeme jím omáčku – ta krásně zhoustne. Nakonec dochutíme umeoctem, jablečným octem a sójovou omáčkou.

Související články