Mexické jídlo, které mě dostalo! Pokud máte doma muže, kterému chcete udělat radost něčím zdravějším, přidejte trochu chilli a s tímhle kouskem nemůžete šlápnout vedle. Je to rychlé, syté jídlo, kde si jako přílohu můžete dát vše, co máte doma – rýži, bramborové gnocci, bulgur, těstoviny,… cokoli vás napadne.
Ingredience
- 3 červené špičaté papriky (pro odvážné je nahraďte sušenými chilli papričkami)
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 hrnky teplé vody
- 1 cuketa
- 2 lžíce kakaového prášku (vážně jsem se nespletla :))
- 1 lžička olivového oleje
- 1 uzený tempeh
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1 plechovka kukuřice
- sušené oregano, mletý římský kmín,
- 1/4 lžičky soli
- 5 hrnků zeleninového vývaru
- 1 lžička javorového nebo datlového sirupu
- šťáva z 1 citrónu
Postup
Na pánvi orestujeme nakrájenou papriku na nudličky. Když trochu zhnědnou, dejte je do mixéru společně s česnekem, kakaem a 2 hrnky teplé vody. Rozmixujeme na hustší kaši.
Na olivovém oleji restujeme nakrájenou cibuli (přibližně 2 minuty), poté přidáme nakrájený tempeh a opět chvilku promícháváme. Přilijeme sójovou omáčku a nasypeme nakrájenou cuketu, kukuřici a koření. Zkuste vše po lžičce a pak případně dochuťte. Dosolte.
Do připravené směsi nalijeme rozmixovanou omáčku z paprik, promícháme, aby se vše obalilo, nalijeme vývar a necháme přibližně 20 minut vařit, aby se všechny chutě krásně prolnuly. Nakonec dochutíme javorovým sirupem a šťávou z citrónu (nebo z limetky).
Podávejte například s rýží a s hromadou čerstvé zeleniny – nakrájejte si na nudličky bílé nebo červené zelí, pórek, ředkvičku a zasypte čerstvým koriandrem.