Mandlový švestkový koláč

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení

Je dobré naučit se péct s pomocí mandlové mouky – dotáte tak tělu spoustu cenných látek a ještě si pochutnáte, těsto bude mít skvělou oříškovou chuť.

IMG_2749nn.jpg

Tento koláč je z části z mandlové mouky – nemusíte jí někde horko těžko shánět, dáte pouze hrneček mandlí (můžete se slupkou) do robotu a rozmixujte na prášek. A máte mandlovou mouku 😉

Ingredience

  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku rýžové mouky (můžete nahradit jinou bezlepkovou)
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • ? banánu
  • ? hrnku rostlinného mléka (použila jsem sójové vanilkové)
  • Šťáva z jednoho bio citrónu
  • ? hrnku javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 10 – 15 švestek

Posypka

  • 3 lžíce mandlových lupínků
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce kokosového cukru

 

Postup

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme posypku. Smícháme mandlové lupínky, olej a kokosový cukr. Dále si vymažeme dortovou formu olivovým olejem, případně můžete vyložit pečícím papírem.

Smícháme nejprve sypké ingredience – mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl.
Tekuté ingredience smícháme v druhé míse – rozmačkaný banán, rostlinné mléko, citronovou šťávu, javorový sirup a vanilkový extrakt.

Smícháme sypkou a tekutou směs a ihned vyklopíme do formy. Poklademe rozpůlenými a vypeckovanými švestkami řezem nahoru a na závěr posypeme mandlovou posypkou.

Pečeme 45 minut, koláč zkoušíme špejlí, dokud nebude zlatý a trochu se odlepovat od stěn. Necháme vychladnout a vyndáme z formy.

Související články