Přináším vám recept na koláč, který můžete použít s jakýmkoli ovocem – je výborný s třešněmi, jahodami, švestkami, rynglemi, na podzim si ho dejte s jablky nebo hruškami. Drobenka je udělaná z ovesných vloček, takže příjemně křupe a dodá koláči další rozměr.
Do koláče jsem místo obyčejného cukru dala kokosový cukr. Už tenhle malý zázrak znáte? Je to zdravější varianta cukru – má nízký glykemický index (nemáte chvilku po jídle hned hlad a chuť na sladké), je bohatý na vitamíny skupiny B, hořčík, draslík a obsahuje velké množství antioxidantů. Skvěle s ním nahradíte klasický bílý cukr, protože má stejnou konzistenci – použijte ho tedy při pečení, jako sladidlo do nápojů a všude tam, kde sladíte.
Ingredience
Těsto
- 200 ml bílého jogurtu (Hollandia) – můžete nahradit rostlinným mlékem (ovesné, kokosové,..)
- 1 vejce (můžete nahradit půlkou rozmačkaného banánu)
- 100 g kokosového cukru
- 60 g pohankové mouky
- 60 g celozrnné špaldové mouky (hladce namleté)
- Špetka soli
- Pár kapek vanilkového extraktu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 600 g vyloupaných třešní (jahod nebo jiného ovoce)
Drobenka
- 70 g másla (kokosový olej)
- 70 g celozrnné mouky
- 70 g třtinového cukru (kokosového cukru nebo sirupu – datlový, javorový…)
- 60 g ovesných vloček
- Špetka soli
- Lžička skořice
Postup
Připravíme si třešně a předehřejeme troubu na 170 stupňů. Drobenku vytvoříme smícháním všech ingrediencí – jemně je promíchejte rukama a snažte se rozdrobit vzniklou hmotu.
Dortovou formu si vymažeme olejem a smícháme ingredience na těsto – jogurt (rostlinné mléko), vejce (banán), cukr, mouku, sůl, vanilku a prášek do pečiva. Těsto nalijeme do formy, poklademe ovocem a navrch posypeme drobenkou. Dáme do trouby péct přibližně na 45 minut na 170 stupňů.
Necháme vychladnout a podáváme.