Velikonoční pondělí je za dveřmi. Kdo mě zná, nebo již delší dobu sleduje, peče určitě doma svůj kváskový chléb. Co takhle na Velikonoce zkusit výborný kváskový mazanec?
Ingredience
Rozkvašení
- 35 g pšeničného nebo žitného kvásku
- 160 g vody
- 80 g hladké špaldové mouky
- 100 g hladké pšeničné mouky
Po 12 hodinách
- 1 vejce
- 50 g vody
- 80 g změklého másla
- 80 g třtinového cukru
- Vanilkové aroma nebo vanilková semínka
- špetka soli
- kůra z 1 bio citrónu
- 320 g – 340 g hladké špaldové mouky
- hrst rozinek nebo sušených brusinek
Postup
Nejlépe večer smícháme kvásek s vodou pokojové teploty a moukou, mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 12 hodin rozkvasit.
Ráno přidáme k rozkvašenému kvásku vejce, vodu, máslo, cukr a mouku, promícháme a nezapomeneme na vanilku, trochu soli a kůru z citrónu. Přimícháme hrst sušeného ovoce, nejčastěji rozinek, zapracujeme těsto a necháme v míse přikryté utěrkou kynout 2,5 hodiny v teple.
Na pomoučněném vále těsto několikrát překládáme a vytvarujeme kulatý bochník, který dáme kynout spojem dolů do pomoučněného cedníku nebo mísy, můžeme vyložit i pečícím papírem, aby se nám těsto nepřichytilo. Necháme kynout 4 – 6 hodin.
Po vykynutí mazanec přeneseme na pečícím papíru na pekáč (spojem dolů), potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, nařízneme uprostřed do kříže a vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů. Teplotu ihned stáhneme na 180 stupňů a pečeme 30 – 35 minut. Hotový mazanec poznáme špejlí. Pokud by mazanec rychle hnědl, zakryjeme vršek alobalem.