Kváskový mazanec

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení

Velikonoční pondělí je za dveřmi. Kdo mě zná, nebo již delší dobu sleduje, peče určitě doma svůj kváskový chléb. Co takhle na Velikonoce zkusit výborný kváskový mazanec?

Ingredience

Rozkvašení

  • 35 g pšeničného nebo žitného kvásku
  • 160 g vody
  • 80 g hladké špaldové mouky
  • 100 g hladké pšeničné mouky

Po 12 hodinách

  • 1 vejce
  • 50 g vody
  • 80 g změklého másla
  • 80 g třtinového cukru
  • Vanilkové aroma nebo vanilková semínka
  • špetka soli
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 320 g – 340 g hladké špaldové mouky
  • hrst rozinek nebo sušených brusinek

Postup

Nejlépe večer smícháme kvásek s vodou pokojové teploty a moukou, mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 12 hodin rozkvasit.

Ráno přidáme k rozkvašenému kvásku vejce, vodu, máslo, cukr a mouku, promícháme a nezapomeneme na vanilku, trochu soli a kůru z citrónu. Přimícháme hrst sušeného ovoce, nejčastěji rozinek, zapracujeme těsto a necháme v míse přikryté utěrkou kynout 2,5 hodiny v teple.

Na pomoučněném vále těsto několikrát překládáme a vytvarujeme kulatý bochník, který dáme kynout spojem dolů do pomoučněného cedníku nebo mísy, můžeme vyložit i pečícím papírem, aby se nám těsto nepřichytilo. Necháme kynout 4 – 6 hodin.

Po vykynutí mazanec přeneseme na pečícím papíru na pekáč (spojem dolů), potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, nařízneme uprostřed do kříže a vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů. Teplotu ihned stáhneme na 180 stupňů a pečeme 30 – 35 minut. Hotový mazanec poznáme špejlí. Pokud by mazanec rychle hnědl, zakryjeme vršek alobalem.

Související články