Chřestová polévka zdravě

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení

Nikdy jsem chřest nejedla. Doma jsme ho jako malí neměli a ani později mě nelákal. Až teď, co zkouším různé nové věci, jsem na něj opět narazila. Co na něm ti lidé vidí? Vyzkoušela jsem… je chuťově úžasný! Polévka voní po zeleném hrášku a chutná… no vyzkoušejte sami, stojí to za to!

Ingredince

  • 500 g chřestu
  • 1 cibule
  • 1 l vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce umeocta
  • rostlinná smetana na dochucení
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

Nejprve si oloupeme chřest. Spodní čtvrtinu chřestu uřízneme (je hodně dřevnatý) a vhodíme ho do hrnce. Pak škrábeme škrabkou a loupeme slupku až k hlavičce chřestu. Oloupanou šlupku nahážeme také do hrnce. Zalijeme litrem studené vody a 15 minut vaříme. Uděláme si tak chutný vývar – skvělý základ polévky.

Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a rozkrájíme zbylý chřest na kousky. V hrnci orestujeme na olivovém oleji a přilijeme vývar z chřestu. Vaříme, dokud není chřest měkký. Poté vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme vše na hladkou kaši. Dále dochucujeme – přidáme lahůdkové droždí, umeocet, sůl, pepř a rostlinnou smetanu na zjemnění chuti.

Na zahuštění polévky vezmeme lžíci kukuřičného škrobu a promícháme ve skleničce se studenou vodou. Rozmíchaný škrob vlijeme do polévky a necháme projít varem.

Související články