Bulgur jako jedinečná příloha

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení

Rýže, brambory, těstoviny, knedlíky. A znovu. A znovu. Co takhle změnu? A co takhle velmi chutnou změnu?

 

Bulgur je zajímavý v tom, že svou konzistencí malinko připomíná malé kroupy, což může mnoha lidem vyhovovat. Není to žádná „rozblemcaná“ kaše. Krásně do sebe při vaření natáhne všechny chutě, které hned při začátku vaření do hrnce nahážete a tak může být pokaždé jiný. Tenhle fígl můžete dělat se všemi obilovinami a tak chuťové spektrum vašich příloh bude nekonečné…

Pár slov ke zdraví…

Bulgur je vlastně předvařená a nalámaná celozrnná pšenice. Není tedy připravena o důležité vitamíny a minerály jako například o vápník a železo (toho máme v dnešní době plné bílé mouky, opracované rýže a těstovin nedostatek). Bulgur má velké množství vlákniny, což ocení lidé, kteří mají problémy se střevní mikroflórou a hlavně má nízký glykemický index – doporučila bych ho proto i lidem, kteří chtějí zhubnout nenásilnou formou. Znamená to, že dobře zasytí, není po něm hned hlad a neobsahuje skoro žádný tuk.

4 osoby – 30 minut

Ingredience
  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody (můžete použít zeleninový vývar)
  • 1 lžíce sojové omáčky Tamari
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíčka červené papriky
  • 1 mrkev
  • pár růžiček brokolice
  • 1 cibule
  • malá sklenička sušených rajčat
  • 10 cm pórku
  • hrst naklíčeného zeleného hrášku (nebo jiné naklíčené zeleniny) – není nutné
Postup

1.
Nasypeme bulgur do hrnce a zalijeme vodou nebo vývarem. Přilijeme sojovou omáčku, citronovou šťávu a přidáme červenou papriku. Přivedeme k varu, minutu povaříme, vypneme a necháme 15 minut pod pokličkou dojít.

2.
Na pánev si nalijeme trochu oleje ze sušených rajčat a chvilku restujeme veškerou nakrájenou zeleninu kromě rajčat a naklíčeného hrášku. Podlijeme trochou vody a dusíme pod pukličkou 5 – 10 minut – dokud nezačne zelenina měknout.

3.
Můžeme vzít tyčový mixér nebo hodíme do robotu, přidáme rajčata a hrášek a párkrát přerušovaně promixujeme zeleninu, aby z ní byly menší kousky, ale ne úplná kaše.

4.
Smícháme s hotovým bulgurem a můžeme podávat buď jako přílohu nebo jako jednoduchou, rychlou večeří.

Související články