Buchtičky v perníku: Něžná vzpomínka na Vánoce

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení

Vánoční buchtičky v perníku jsou společně s karbony druhou sladkou perlou mé kuchařky. Jsou známější, v některých krajích se tahle vánoční ulepená laskomina drží jako tradice, ale přece jen je spousta lidí, kteří je vůbec neznají. Notně se nad nimi podivují, ale když ochutnají, ztratí řeč. Jen kvůli těm buchtičkám jsem si často přála, aby byly Vánoce několikrát do roka. Nejlépe každý den. Věřte mi, že až tyhle buchtičky ochutnáte, tak budete mít naprosto stejné přání. A vůbec nevím, co je na nich lepší, jestli ta kořeněná maková náplň hebká jako hedvábí, nebo jestli ta propečená kůrčička buchet zvláčnělá medem a strouhaným perníkem.

350 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

100 g moučkového cukru

40 g droždí

250 ml mléka

100 ml oleje

2 vejce

Špetku nastrouhané citronové kůry

2 – 4 lžíce sirobu

2 – 4 lžíce medu

Náplň

250 g máku

2 lžíce cukru nebo datlového sirupu

3 hřebíčky roztlučené na prach

Špetka mletého muškátového květu nebo oříšku

1 lžička citronové nastrouhané kůry

½ lžičky mletého badyánu

100 ml mléka

Nejprve si připravíme náplň do buchet, aby nám stihla zchladnout. Nejprve si v mixéru umixujeme mák a případně cukr najemno. Přidáme do něj koření, které je buď jemně mleté nebo ho rozbijeme v hmoždíři. Přisypeme do máku.

Dáme vařit mléko a vroucí je potom pomalu nalijeme do rozemletého máku právě tolik, abychom dosáhly husté kašovité konzistence. Když jsme použili datlový sirup, tak mléka budeme mít méně. Náplň nemusí být extra sladká, protože oba na buchtičkách bude doslova sladkostí přetékat.

Do mísy si prosejeme mouku, přidáme špetku nastrouhané citronové kůry a doprostřed uděláme důlek. Z droždí, lžíce teplého mléka , trošky mouky a několik špetek cukru utvoříme rybníček a v něm kvásek. Necháme asi 15 minut vzejít na teplém místě.

Ve zbytku teplého mléka rozkvedláme vajíčko a postupně přilijeme do těsta, zaděláme a vytvoříme měkké, pružné těsto. Povrch poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout asi hodinku, až nám těsto zdvojnásobí svůj objem.

Na pomoučeném vále z těsta odkrajujeme stejné dílky, které rozmačkáme na placičky a do každé dáme lžíci makové náplně. Obalíme těstem a buchtičku posadíme na vymaštěný plech. Hezky jednu vedle druhé.

Pomažeme je po každé straně rozpuštěným tukem nebo olejem, aby se k sobě při pečení nepřilepily. Necháme ještě asi 15 minut vykynout.

Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 25 minut.

V hrnci si pomalu rozpustíme a trošku ohřejeme 3 lžíce medu a 2 lžíce sirobu nebo melasy. Záleží na hustotě použitých surovin, ale měli bychom docílit lepkavé tekutiny, která se dobře nabírá na pírko nebo štětičku. Také si nastrouháme perník a rozložíme ho do mísy.

Ještě horké buchtičky vybíráme z plechu, rychle potíráme ze všech stran sladkou směsí a obalujeme v perníku.

Necháme je vychladnout a bedlivě hlídáme. Kdo totiž ochutná první, u jedné nezůstane.

Související články