Máme recept na strouhaný jablkový koláč z Moravy!

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení

Strouhaný jablkový koláč má kořeny na Moravě, kde byl ve 20. století považován za slavnostní dezert pro návštěvy z daleka. Lehký, nasládlý a hlavně lahodný. To je jablkový koláč. Jaký je jeho recept?

 

Recept:
  • 45 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 4 žloutky
  • 15 dkg krupicového cukru
  • 20 dkg hery na těsto
  • 1 kg jablek
  • 1 lžička skořice
  • 2 hrsti umletých vlašských ořechů
  • 15 dkg krupicového cukru
  • 4 bílky

Jablkový koláč by měl na talíři vypadat jako na obrázku

Ze všech výše zmíněných surovin zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 3 stejné díly a dáme odpočinout asi na hodinu do lednice. Mezitím si nahrubo nakrouháme 1 kg oloupaných jablek. Hlubší plech si vymažeme, na dno nastrouháme 2 díly těsta, na těsto poklademe jablka, posypeme skořicí a ořechy.

[do_widget id=colormag_featured_posts_slider_widget-24]

Na ořechy rozetřeme sníh z bílků, do něhož jsme vmíchali cukr, na to nastrouháme poslední díl těsta. Pečeme alespoň 45 minut při 180 °C.

Koláč se sice může jíst hned, nicméně já doporučuji, abyste ho nechali trochu uležet a pustili se do něj až druhý den ráno, kdy vás mile potěší při snídani a kávě.

 

Tip: Sníh šleháme vždycky z vychlazených bílků, do kterých přidáme špetku soli.

 

Tvojechvilka.cz

Související články