Vaječný medový koňak

vaječňák

Není nad domácí. A snad to už patří k vůni adventního času, že nakoupím několik plechovek kondenzovaných mlék, vůní, chutí, likérů a občas i nějakou stylovou vánoční lahvičku, protože takový likérek je vděčným dárkem. Likér se dá dělat v alkoholové i nealkoholické verzi. A možná od doby, kdy přesně osmnáct let poté, co jsem oslavila osmnácté narozeniny mě dvakrát za sebou zastavila pokladní s lahví rumu s tím, že „by přece jen ráda viděla občanský průkaz“, z nostalgie čas od času o Vánocích nějakou tu lahvičku koupím a čekám, jestli už jsem opravdu překročila hranici, kdy na první pohled vypadám staře.

Tenhle vtipný úkol bude čím dál těžší, protože čím jsem starší, tím samozřejmě starší vypadám… pít rum asi taky moc věku neprospívá a co hůř, čím jsem starší, tím více a raději vymazluji všechny nealkoholické verze vaječných likérů. A také jsem vynechala cukr. Všimla jsem si, že v nepřeslazované verzi daleko víc vynikne smetanová chuť. Vždyť on se tam ten cukr dává možná jen proto, aby se přehlušila lihová vůně alkoholu. Dejme vale všem těmto šidítkům a pojďme si vyrobit likér tak čistý, že se s ním budou Vánoce třpytit jako křišťál.

Budeme potřebovat:

3 žloutky, ½ čajové lžičky semínek z vanilkového lusku, 3 lžíce medu, 1 plechovka kondenzovaného mléka, 200 ml smetany

A jak si domácí vaječný medový koňak připravíme?

Nad vodní párou ušleháme metličkou žloutky do bílé pěny. Dáváme pozor, aby voda nevřela moc, protože by se nám žloutky začaly srážet. Také pracujte opatrně, protože miska, která je nad vroucí vodou je jako malá parní bomba, když ji trochu nadzvednete, celkem slušně vám do spálí prstíčky. Žloutky nad párou budou nabývat a dostávat krémovitou světlou konzistenci. Až budou světlé a lesklé, je hotovo. Necháme je trochu za stálého míchání zchladit.

Potom k nim nalijeme kondenzované mléko, smetanu, přišleháme med a nalijeme do lahví a výtečně vychladíme.

Kdo chce, přidá si hnědý rum, takže mu potom likérek vydrží v lednici o něco déle. Bez alkoholu je to pitíčko, které tak do týdne spotřebujte.

Zdroj Foto: Pinterest