Suroviny:
35 listů rýmovníku, 1 granátové jablko, 1 pomeranč, 1 citron, 1 kg cukru (lze použít i třtinový), voda
Postup:
Čerstvé listy rýmovníku a ovoce nakrájené na plátky zalejeme vroucí vodou tak, aby vše bylo krásně ponořené. Při pokojové teplotě necháme louhovat minimálně 24 hodin.
Další den vše scedíme, do tekutiny přidáme cukr a zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté zmírníme teplotu a za občasného míchání necháme uvařit v sirup. Měla by to být hustější tekutina světle měděné barvy. Horký sirup plníme do menších, horkých skleniček, které pevně uzavřeme a necháme zchladnout.
Užití:
Lahodný sirup, po kterém se jen zapráší, se přidává do čaje z preventivních účelů proti nachlazení, ale i jako náhražka sladidla.
Pokud bude sirup hustější konzistence, lze jej i jako med mazat na pečivo nebo přidávat do obilných kaší, jogurtu.
Sirup je skvělým pomocníkem při rýmě, zvýšené teplotě, kašli či nachlazení.
Účinně pomáhá tlumit bolesti hlavy či odstraňovat potíže zažívacího traktu.