Pampeliškový med s citróny a pomerančem

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení
Pampeliska

Zdroj: Shutterstock

Každý si určitě alespoň jednou vyzkoušel udělat domácí pampeliškový med, ostatně recept je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý.

Na základní med je potřeba

  • 300 až 400 květů smetanky
  • 2 l vody
  • 2 až 3 kg krystalového cukru

Postup

Natrháme květy smetanky (bez stvolů, jinak by byl medík hořký) opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Dáme vařit.

Mezitím si nakrájíme na kolečka očištěné pomeranče a citrony. Jakmile se začne voda vařit, přidáme pomeranče a citrony. Do bodu varu vaříme přibližně 15 minut. Hrnec odstavíme a směs necháme louhovat do druhého dne.

Druhý den směs přecedíme přes plátno a vymačkáme květy smetanky. Získanou směs dáme vařit, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pozor, med má tendenci na plotně utíkat z hrnce! Horký med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Med nezavařujeme, na chladném místě (v lednici či sklepě) by měl vydržet až do zimy.

Pampeliškový med s citrónem

Suroviny:

  • 2 ks citronu
  • 400 ks květů pampelišek
  • 2 l vody
  • 2 až 3 kg cukru krystal

Postup

Dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.

Pampeliškový med s pomerančem

Suroviny:

400 ks květů pampelišek

1 kg cukr krystal

1/2 pomeranče

1 citron

1 a 1/4 l vody

Postup:

Opět dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.

Autor: redakce

Související články