Klasická vánočka

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení

Pamatuji na dobu svého dětství, kdy jsme místo pečiva mezi svátky ráno jedli vánočku s kakaem. Já rozinky přímo nesnášela, tak jsem je vydloubávala, a nebyla jsem jediná….

Co ale na takovou domácí a voňavou vánočku budeme potřebovat?

1 hrst rozinek propláchnutých (namočených) v 50 ml rumu, 1 kostku droždí o váze 42 g, 125 g krupicového cukru, 250 ml vlažného mléka, 600 g hladké mouky, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, 2 žloutky, 125 g rozpuštěného a vychladlého másla, 1 vejce na potření, 2 lžíce moučkového cukru na posypání

A jak postupovat?

Přibližně na dvě hodiny rozinky namočíme do rumu, aby krásně nabobtnaly. Mezitím si z droždí, jedné lžičky cukru a poloviny mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít na teplém místě.

Do prosáté mouky přidáme sůl, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutky, zbylé mléko, cukr a kvásek. Propracujeme a nakonec přilijeme máslo.

Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho přibližně hodinu kynout. Nezapomeneme toto těsto během kynutí ještě dvakrát hezky propracovat. Přisypeme rozinky a znovu prohněteme.

Z těsta vytvoříme devět válečků v potřebné síle a délce, z kterých potom upleteme vánočku, a to: Nejprve upleteme základ ze čtyř válečků (krajní překládejte vždy přes dva doprostřed). Střed lehce zmáčkněte a potřete rozšlehaným vejcem.

Z dalších tří válečků upleteme cop a položíme na základ ze čtyř. Lehce promáčkneme střed a potřeme vejcem. Nakonec smotáme poslední dva válečky a položíme je navrch. Vánočku můžeme zpevnit špejlemi, aby se nám během pečení nerozjela, ale nemusíme.

Troubu předehřejeme na 180 oC. Vánočku před upečením ještě necháme na teplém místě přibližně 20 minut kynout. Pak ji celou potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a dáme péci na máslem vymazaném plechu asi 40 minut.

Zdroj Foto: Pixabay

Související články