Florentýny : Pohádkové křoupání

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení

Miluju knížku Fergus a létající kůň. Příjemný, jemně psaný příběh pro děti. Snad za celý rok si této knihy na poličce nevšimnu, ale o Vánocích se do ní občas začítáváme. Jen tak… i kdyby jen jedna kapitola. Ve vzpomínkách mi totiž zůstaly florentýnky, které maminka malého Ferguse, kterému po nocích létal do okna bílý kůň, často pekla. To člověk dostal na florentýnky rázem chuť. A protože to údajně není tak složité cukroví, proč se do něj nepustit. A ještě si je vánočně nevylepšit. Tenké křupavé čokoládové s lahodnou medovou a kořeněnou chutí. Někdy se prodávají pod názvem marokánky, jsou hodně podobné, ale přece jen… ale tyhle vánoční florentýnky si vás získají svým svádivým křehkým kouzlem. Pochází z Florencie a tam se prý velmi dbá na to, aby byly tenké, křehké a křoupavé. A to ty naše rozhodně budou!

A co budeme všechno potřebovat?

50 g másla

65 ml 33% smetany

115 g hnědého cukru nebo cukru demerara

55 g tekutého medu

120 g mandlí nasekaných na plátky

70 g kandovaných pomerančů, kumkvátů a červených třešniček, alginátového ovoce, sušeného ovoce nebo rozinek

40 g hladké mouky

2 tabulky vysokoprocentní čokolády

½ čajové lžičky mletého badyánu

½ čajové lžičky mletého hřebíčku

A jak si tyto marokánky připravíme?

Na mírném plameni dáme do hrnce se silným dnem rozpustit máslo. Udržujeme při mírném varu. Přidáme smetanu, cukr a med, lehce rozšleháme a opatrně spojíme k sobě. Lehce provaříme asi 5 minut, přičemž stále nepřestáváme míchat, aby nám směs nevyběhla nebo se nepřipálila.

Potom odstavíme z plotny a přisypeme mandle, sušené a kandované ovoce a koření. Promícháme, aby se všechno dobře obalilo. Potom nastává nejdůležitější část celé výroby florentýnek.

Připravte si trpělivost a pevnou ruku. Po částech a nejlépe pomocí malého sítka, prosijeme do hmoty mouku. Stále dobře mícháme a stále ještě nedáváme na plotnu! Teprve když tuto práci dokončíme, vrátíme směs na horkou plotnu a ještě asi minutku provaříme. Je to důležité, když mouka neprojde varem, tak se florentýnky budou na plechu roztékat.

Vaříme do konzistence lepivé polotekuté a polotuhé hmoty. Poté plotnu vypneme a voňavé těsto na florentýnky dáme stranou vychladnout.

Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Připravíme si plech, vyložíme ho pečícím papírem a potom na něj lžičkou dáváme polovychladlou směs na florentýnky. Stačí jedna čajová lžička, udělejte kopeček. Ten se posléze sám od sebe v troubě pěkně rozplizne do požadované placičky. Nechte každému kopečku také dost místa. Uvádí se asi 7 cm. Povrch florentýnky by se měl na plechu asi zdvojnásobit.

Do předehřáté trouby vložíme plech s florentýnkami. Trouba musí hicovat, jinak se opět mohou florentýnky roztékat. Musí se okamžitě zapéct. Na tuto vysokou teplotu je pečeme asi 5 minut, než začnou okraje lehce zlátnout. V tu chvíli snižte teplotu na 150 °C a už jen dopečte další 3 – 5 minutek. Z trouby jsou zralé na vytáhnutí ve chvíli, kdy získají zlatou barvu i uprostřed. Pak s nimi okamžitě ven, protože počítejte s tím, že na plechu ještě maličko dojdou.

Necháme je vychladnout a potom máčíme je opatrně sejmeme.

Rozpustíme si hořkou čokoládu s trochou másla ve vodní lázni. Čokoládu nad horkou vodou udržujeme teplou a postupně v ní máčíme jednotlivé florentýnky. Čokoláda jim sluší ze strany, kterou ležely na plechu. Položíme je na hladinu lesklé čokolády a šup s nimi na mřížku uschnout.

Související články