Domácí borůvkový koláč

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení

Pokud milujete borůvky a sladké, je tenhle koláč pro vás jako dělaný. Je sladký, ale i lehký a křehký zároveň, a když ho doma upečete, tak se po něm jen zapráší. Teď už jen sehnat borůvky a můžete začít péct…

Suroviny:

250 g polohrubé mouky

125 g moučkového cukru

125 g  másla

špetka soli

1 vejce

lžíce strouhanky

Na žmolenku:

máslo

cukr krupice

hrubá mouka

asi 1 l borůvek

 

Postup:

V míse smícháme rukou mouku, cukr moučku, špetku soli, změklé máslo a vejce. Důkladně prohněteme v hladké těsto, které dáme na chvíli do lednice, aby ztuhlo. Trochu rozpálíme troubu na 180 oC.

Koláčovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní vtlačíme dlaní, roztáhneme k okrajům a kolem nich trochu zvedneme. 

Těsto na několika místech propíchneme vidličkou, lehce posypeme jemně mletou strouhankou a pořádně posypeme borůvkami. 

Žmolenku si připravíme vmícháním mouky, cukru a změklého másla (zhruba stejné poměry), nesmí být ani sypká ani příliš lepkavá. Žmolenkou pak pěkně posypeme borůvky, nešetříme s ní!

Koláč pečeme v troubě asi 30 minut.

Související články