Borůvková ovesná kaše

od Nikola Jaroschová
   3 minuty čtení

Já a moje děti strašně rádi snídáme ovesnou kaši na mnoho způsobů. Teď v zimním období krásně prohřeje bříška, nastartuje nový den a dodá hromadu nové energie. A hlavně je sladká a moc dobrá!

IMG_1042n

Ještě dříve, než jsem se začínala zajímat o to, co jím, moje snídaně vypadaly hodně podobě. Skládaly se z bílého pečiva, k tomu máslo, šunka a sýr. Občas jsem přidala rajče nebo papriku a to bylo vše. Ráno co ráno jsem byla naštvaná, otrávená a nikdo na mě nesměl mluvit. Snídaně doplněná černým čajem mi vůbec nepomohla a do formy jsem se dostávala až někdy kolem poledne!

Pak ale přišly děti, první příkrmy, zájem o zdravější stravování a snídaně ve formě polévek nebo kaší se u nás velmi rychle zabydlely. Ráno se před snídaní zahřeji ještě Pozdravem slunci a ke stolu už s dětmi usedám s úsměvem na tváři. Po třiceti letech je to pro mě naprostý přelom!

Já jsem do této kaše použila hrst mražených borůvek, které jsme dostali od babičky jako poslední zásoby mraženého ovoce ze zahrady. V zimě můžete do kaše nastrouhat jabličko, hrušku nebo namačkat banán. V létě je situace mnohem veselejší, můžete přidávat čerstvé ovoce, kterého je všude dostatek. Ranní kaše je hlavně úžasně variabilní – jednou ji uděláte z kokosového mléka, podruhé z mandlového, jednou přidáte maliny a banán, uberete na oříškách, posypete chia semínky… Vše, co máte po ruce, můžete krásně zužitkovat.

Pár slov ke zdraví…

Oves má zahřívací efekt, to znamená, že se nejčastěji používá na podzim a v zimě – krásně prohřeje naše tělo a poměrně dlouho ani po něm nemáte hlad, krásně totiž zasytí. Posiluje náš nervový a reprodukční systém, což se v zimě také docela hodí –
– ať už z dlouhotrvající zimy, depresím z nedostatku světla nebo z dlouhých večerů. Oves také obsahuje více bílkovin a 2-4x více „zdravých“ tuků než ostatní obiloviny – – je tak skvělý pro slabé lidi s hubenější konstitucí. Stabilizuje krevní cukr, snižuje vysoký krevní tlak a posiluje srdce.

A dámy… je to úžasný zkrášlující prostředek! Rozemleté vločky dokáží nahradit mýdlo a léčí některé kožní problémy.

IMG_1038n.jpg

Ingredience

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1,5 hrnku vody nebo rostlinného mléka
  • ? hrnku mražených borůvek (nebo jiného ovoce)
  • 4 datle
  • hrst rozinek
  • skořice, vanilková semínka, perníkové koření,…
  • vlašské ořechy, mandle, semínka (dýňové, slunečnicové, chia,..), kokos
  • datlový sirup nebo med (případně jakýkoli sirup, co máte po ruce)
  • lžička kokosového oleje

Postup

1.
Nasypeme do hrnce ovesné vločky a vodu nebo mléko, přidáme ovoce a vaříme pět až deset minut. Jsou lepší jemné vločky, protože jsou rychleji vařené. Ke konci vaření přidáme také datle a rozinky.

2.
Stáhneme kaši z plamene, přidáme lžičku kokosového oleje a koření, takovou kombinaci, co máme rádi, vezmeme tyčový mixér a vše pořádně rozmixujeme. Datle a rozinky dodají kaši výbornou sladkou chuť.

3.
Podle chuti můžeme vše přisladit sirupem nebo medem. Nandáme na talíř a teď už jen vrstvíme a zdobíme.

4.
Navrch můžeme pokrájet banán, jablíčko, přidat oříšky, semínka i kokos. A teď už jen počkat, jak se Vám rozzáří ráno 🙂

Související články