Uvařit správně vejce může být věda. Jak na to?

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
vajicka

Zdroj: Shutterstock

Většina z nás už někdy vařila vejce. Vařili jsme je ale správně? Určitě jste se teď zamysleli nad tím, že se vám tahle otázka zdá absurdní. Co se dá pokazit na vaření vajíček?! Možná vás to překvapí, ale uvařit vejce správně může být věda.

Kolikrát už se vám stalo, že vajíčka byla uvařená málo, nebo naopak moc? Někdy jsou nedovařená, jindy zase příliš tvrdá. Jak se pozná správně uvařené vejce? Je to podle skořápky, která se prakticky sama odloupne? Nebo podle kroužku okolo žloutku?

Nevařte úplně čerstvá vejce

Pokud máte chuť na vařená vajíčka, nevybírejte si ta, která jsou úplně nejčerstvější. Neradíme vám, abyste brali ta, co už leží v lednici pěkně dlouho, ale zároveň se vyvarujte vaření těch, která jsou zrovna snesená.

Proč? Čím je vajíčko starší, tím se zvyšuje hladina bílkovin. Vajíčko pak tolik neulpívá na skořápce a dá se snadněji loupat. Kromě toho postupem času ztrácí vejce vlhkost, takže se vzduchová kapsa ve spodní části zvětšuje. To se hodí v případě, kdy chcete s vajíčkem „křápnout“ a oloupat ho.

Čím méně vajec, tím lépe?

Rozhodnete-li se vařit vajíčka, s jejich počtem to nepřehánějte. Ne, nesnažíme se tím chránit vaše trávení, protože vajíčka jsou tučná a tělu trvá déle, než je zpracuje.

Zmiňujeme to z naprosto praktického hlediska: čím více vajec dáte do hrnce, tím je vyšší riziko, že se během vaření srazí a prasknou. Proto počet vajec uzpůsobte velikosti hrnce tak, aby mělo každé vajíčko trochu prostoru na „hopsání“ během vaření.

Studená voda zajistí rovnoměrné vaření

Vejce ponořte do studené vody tak, aby byla ponořená celá. Nelekejte se, pokud některá vajíčka budou plavat – je to dáno velkou vzduchovou kapsou.

Studená voda zajistí, že se vajíčka uvaří rovnoměrně. Jakmile voda dosáhne varu a vajíčka se začnou vařit, napočítejte do třiceti. Poté je sejměte z plotny a postavte je na rošt. Hrnec zakryjte pokličkou a nechte vajíčka vařit 12 minut. Máte-li chuť na krémovější žloutky, nechte vajíčka vařit jen 10 minut.

Ledová koupel

Po uplynutí doby vaření vejce neprodleně vyjměte z horké vody a ponořte je do ledové lázně – miska se studenou vodou a několika kostkami ledu. Zde je nechte chladnout alespoň 12 minut. Ledová lázeň zastaví proces vaření.

Poté je osušte a můžete se pustit do loupání. Vejce se nejlépe začínají loupat od širšího konce, kde se nachází již zmíněná vzduchová kapsa.

Autor: Karolína Nezbedová

Související články