Dostali jste chuť na šťavnatý steak? Tady je návod, jak ho správně rozmrazit

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
maso rozmrazit

Zdroj: Shutterstock

Máte chuť na pořádnou flákotou masa, ale zásoby jsou ukryté hluboko v mrazáku, a než byste se dočkali jeho rozmrazení, bude dávno další den. Víte, jak správně rozmrazit maso, aby si uchovalo všechny živiny?

Není nic horšího, než když si po hodinách čekaní na to, až maso vytažené z mrazáku povolí, připravíte steak, který není šťavnatý. Chybou může být právě rozmrazování.

Lednička nebo voda

Existují tři způsoby, jak takový steak nechat povolit, a každá z nich má své plusy a mínusy. Nejběžnější metodou je nechat povolit steak v ledničce.

Trvá to ale docela dlouho, a navíc před tímto způsobem varují odborníci z potravinářství. Ti jako nejlepší a nejrychlejší způsob doporučují uložit maso do misky se studenou vodou.

Právě voda totiž vede teplo daleko lépe než vzduch a zároveň zabrání růstu všelijakých bakterií. Když budete vodu každých třicet minut měnit, nezabere vám rozmrazování víc než pár hodin.

I kýbl může pomoct

Pokud potřebujete nechat povolit větší kus masa, je lepší použít větší kbelík a opět pravidelně měnit ledovou vodu za studenou. Proces se tak nejen značně urychlí, ale také je pro maso mnohem bezpečnější.

Nejméně vhodným způsobem rozmrazování steaku je v mikrovlnné troubě. Sice je to nejrychlejší možnost, která vám dovolí si maso dopřát prakticky hned, ale nemusí být chutné.

Nejrychlejší možnost není pro maso šetrná

Mikrovlnná trouba je totiž pro maso dost brutální. Takové rozmrazení je nevhodné a maso se může vlivem růstu bakterií znehodnotit.

Když už tuhle metodu zvolíte, je třeba se držet manuálu k vašemu typu mikrovlnky a pro rozmrazení zvolit nejjemnější a nejpomalejší intenzitu. Jestliže se chystáte maso dusit, nemusíte se této metod obávat.

Než se do přípravy oběda či večeře pustíte, ujistěte se, že máte dostatek času na to nechat maso správným způsobem povolit. V opačném případě si totiž můžete připravit místo gurmánského zážitku spíše zklamání.

Autor: Karolína Ondrušková

Související články