Buďte na úrovni. Naučte se rozeznávat základní druhy kávy, protože Piccolo vážně neexistuje

od Dominika Číčelová
   3 minuty čtení
ruzne druhy kavy

Zdroj: Shutterstock

Neumět si objednat kávu je v dnešní době celkem veliké společenské faux pas. Když si v kavárně objednáte piccolo nebo „nějakou normální kávu“, můžete schytat pár posměšných a opovržlivých pohledů nejen od baristy, ale i od kavárnomilců, kteří tam s notebookem vysedávají celý den.

Ristretto, Latte macchiato, Flat white, Lungo… Kdo se v tom má vyznat, že? Znáte pocit, kdy dostanete chuť na dobrou kávu, pročítáte tabuli s nabídkou a absolutně netušíte, pod jakým názvem si představit kterou kávu? Podívejte se na náš malý kávový lexikon a získejte alespoň základní přehled o názvech a důležitých pojmech. Stačí si pak vybrat tu, která vám nejvíc vyhovuje a zapamatovat si její název.

Ristretto

A začneme hned od nejmenšího. Při přípravě ristretta je káva velmi jemně namletá. Tím jí proteče menší množství vody, a tím má velmi výraznou chuť. Není v ní však tolik kofeinu jako v klasickém espressu. V šálku o velikosti 60-90ml najdeme 20ml espressa plus crema.(Crema je tenká vrstva pěny, která se vytvoří automaticky.)

Espresso

Tady dělá hodně lidí chybu. Objedná si espresso v domnění, že dostane „normální kávu“ a ve výsledku kouká na malinký hrníček, ve kterém je kávy na dvě srknutí. Správné espresso je pouze 30ml kávy s plnou chutí a cremou. Berme ji jako základní jednotku kávy, od které se pak odvíjejí ostatní druhy.

Espresso macchiato

Vyslovujte ho správně: Espresso (ne expreso) makjáto (ne machiáto). Je to jednoduše základní espresso na které lžící obyčejně přidáte trochu našlehané pěny. Na chuti to není příliš znát, ale vypadá to mnohem lépe a chutněji, než obyčejné espresso s pouhou cremou.

Flat white

Tento druh kávy je podle mého názoru ten nejdokonalejší. Skládá se z dvojitého espressa, přiměřeného množství mléka, přiměřeného množství pěny a chuť kávy je díky dvojité dávce dostatečně výrazná a nezanikne v záplavě mléka. Tuhle kávu vřele doporučuji vyzkoušet.

Espresso lungo a caffé americano

Pokud chcete právě „normální kávu“, objednejte si jednu z těchto dvou. V každé z nich se skrývá espresso dolité horkou vodou a následně si do ní můžete dolít mléko podle vaší chuti. Jediný rozdíl je v tom, že zatímco lungo je doplněno o stejné množství vody jako samotné espresso, do americana se přileje vody víc. Pokud tedy máte rádi spíše slabou kávu, zvolte americano.

Cappuccino

Tenhle výraz zná určitě každý. Tuhle kávu si objednáte, když nejste úplným milovníkem klasické a jednoduché černé kávy. Vždy se nejdříve utopíte v záplavě jemné mikropěny, než se váš ret dotkne horké kávy. Cappuccino se skládá z Espressa, 50% mléka a 50% pěny. Je to káva, která nikoho neurazí.

Caffé latte

Velice se podobá cappuccinu, ale je v něm značně více mléka (espresso, 80% mléka, 20% pěny). Pokud tedy preferujete spíše mléko s kávou než kávu s mlékem, je vaše volba jasná. A pokud si rádi do kávy přidáváte různé příchutě jako karamel, vanilku, apod., s touto kávu se nejlépe kombinují.

Latte macchiato

Tento druh kávy se dá popsat jako caffé latte naruby. Do 250 ti ml sklenice se naleje nejprve mléko a pěna a až potom se do pěny přidá espresso. Tím se uprostřed pěny vytvoří béžová tečka, podle které poznáte, že jste skutečně dostali latte macchiato a ne caffé latte.

Pojmy, kterými se můžete blýsknout

Člověku, který vám v kavárně připravuje kávu, se nazývá BARISTA, nikoliv číšník nebo servírka.

Správný název pěny, kterou najdeme na cappuccinu, na latté nebo na flat white, je MIKROPĚNA. Pokud je dobře našlehaná, má konzistenci husté tekuté smetany bez viditelných bublinek.

Znamení, že jste ve skutečně kvalitní a dobré kavárně je v tom, že barista obohatí váš požitek z kávy LATTE ART. Jedná se o malování obrazců naléváním mléka do kávy a každý kvalitní barista by měl zvládat alespoň jednoduchý obrázek. V dnešní době je latte art velice oblíbené.

Pokud chcete být ještě většími znalci, měli byste vědět, že u kávy se posuzuje tzv. ACIDITA. Je to chuťová vlastnost, která určuje kyselost kávy. Pokud si nebudete moct vzpomenout na tento výraz, můžete říct pouze česky kyselost.

Tak už víte, co si objednáte při další návštěvě kavárny?

Autor: Klára Kovalčíková

Související články